POLICIJA U ZDŽ-u

Od 23 promaknuta policajca, čak 22 su Bošnjaci i samo jedan Hrvat

policija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
25.03.2014.
u 12:40

Gašenjem policijskih uprava u Varešu i Usori nanesena je velika šteta Hrvatima u ZDŽ-u

Izaslanik u Domu naroda Federacije BiH Ivo Tadić uputio je dopis OHR-u, ravnatelju Federalne uprave policije Draganu Lukaču, ministru MUP-a Federacije BiH Predragu Kurtešu i Vladi ZDŽ-a u kojem upozorava na događaje oko unapređenja policijskih službenika u ZDŽ-u.

Protuzakonito činovanje

- Prema našim saznanjima, prilikom činovanja članovi komisije nisu se držali važećih propisa niti je vođeno računa o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda. Od 23 inspektora koji su promaknuti u viši čin, 22 su iz reda bošnjačkog naroda, a jedan je Hrvat, te je ista diskriminirajuća i ponižavajuća za druga dva naroda. Stoga, tražim da ovu listu preispitate i poništite te da se novi natječaj proveden nakon imenovanja novog zapovjednika policije za kojeg je već raspisan natječaj, a sukladno važećem zakonu - stoji u dopisu koji je poslao izaslanik Tadić. Inače, položaj Hrvata i stanje sigurnosti u ZDŽ-u postaje sve složenije i zabrinjavajuće. Trenutačno u MUP-u ZDŽ-a na svim ključnim mjestima su Bošnjaci. Od ministra policije, zapovjednika, načelnika svih odjela, uniformirane policije, unutarnje kontrole, specijalne policije, svi su iz reda Bošnjaka. - Upražnjeno je mjesto načelnika kriminalistike za koje se već unaprijed zna da se čuva za aktualnog zapovjednika Fahrudina Bećirevića kojem ovih dana ističe mandat. Ako ovome dodamo šest policijskih uprava, a u pet su Bošnjaci na čelu i 14 policijskih postaja na čijem čelu je 13 Bošnjaka, znači da od ukupno 26 najviših dužnosti u MUP-u Bošnjaci imaju 24 pozicije - rekli su nam naši sugovornici. Prije nekoliko dana objavljena je lista novounaprijeđenih policijskih službenika i tada je izašla informacija kako su od 23 promaknuta službenika, 22 Bošnjaka.

Poražavajući podaci

- Sličan odnos je kod činovanja 37 policajaca. Na taj način Hrvatima se onemogućuje napredovanje u službi i imenovanje na visoke dužnosti i doslovce ih tjeraju iz policije. Ovi pritisci i diskriminacija Hrvata traju sve vrijeme, a pogotovo od prije nekoliko godina kada je ugašena Policijska uprava Vareš i Usora i donesena odluka o gašenju PU Žepče koja je zaustavljena i vraćena zahvaljujući odluci OHR-a. Prije tri godine kod prijema 40 kriminalista primljeno je 37 Bošnjaka, a na sličan način je primljeno i 60 policajaca. Trenutačno je u tijeku novi natječaj za prijem 50 policajaca i 10 kriminalista. Svi znamo kako će taj natječaj završiti - zaključili su naši sugovornici.

Izaslanik Tadić koji je institucije upozorio na ova događanja, ali i svi Hrvati ZDŽ-a, očekuju kako će nadležna tijela ovaj put reagirati, te kako se neće dopustiti da se zakon nastavi kršiti i zanemarivati.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:06 26.03.2014.

Vidi se da se blize izbori i Iva progovorio. kako to da mu nije do sad to nije smetalo a bio član odbora za sigurnost i domu naroda i zupaniji. a hdz u vladi zupanije, svasta....

CO
cololonijaK
09:01 27.03.2014.

Tko ovo radi i pravi nered,ma to su neki pa neznam kako bi ih nazvao, kad oni sa mi neznaju svoje porijeklo. Znam ti ljudi imaju Hrvatske putovnice,a ne grade dobre meduljtske odnose.Hrvati u Bosni se trebaju malo suzdrzati,takva je trenutno situacija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?