SARAJEVO

Od 2015. do 2022. godine ubijeno najmanje 75 žena u BiH

storyeditor/2024-03-14/panel.jpg
Fena
15.03.2024.
u 20:30

Panel "Ravnopravnost za sve - suprotstavljanje antirodnim akterima i djelovanju protiv žena i LGBTIQ osoba" upriličen je u Sarajevu

Panel "Ravnopravnost za sve - suprotstavljanje antirodnim akterima i djelovanju protiv žena i LGBTIQ osoba" upriličen je u Sarajevu u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra (SOC) i USAID-a. Prema dostupnim podacima, od 2015. do 2022. najmanje je 75 žena ubijeno u BiH, što upućuje na alarmantne razine ovog fenomena u našem društvu.

Pojedine analize pokazuju da je 40 posto svih ubojstava u zemlji rezultat femicida. I uz povećano javno, medijsko i političko zanimanje za ovu temu, femicid ostaje značajan problem, a sveobuhvatno adresiranje putem četiri stupa Istanbulske konvencije - koju je BiH ratificirala 2013.: prevencija, zaštita, procesuiranje i koordinacija politika - uporno izostaje. Na panelu se mogao čuti podatak da se dvadesetak organizacija iz RS-a protivi uključivanju femicida u predložene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama RS-a. Milica Pravica iz Udruge građana "Oštra nula" Banja Luka komentirala je tvrdnje nekih organizacija da uvođenje termina "femicid" u zakonodavstvo nema za cilj stvarnu zaštitu žena, već "uvođenje rodne ideologije u obiteljsko zakonodavstvo".

- Nažalost, imamo protivljenje desno orijentiranih organizacija koje se zalažu za tradiciju, patrijarhat i koje se protive Zakonu o femicidu i novom Zakonu o sprječavanju nasilja u obitelji. Oni su naveli da je to nametanje rodnih ideologija u obiteljsko zakonodavstvo i razaranje tradicionalnih obitelji - kazala je Pravica. Osvrnula i na loše ozračje za rad nevladinih organizacija, dotaknuvši se Zakona o kleveti, Zakona o radu organizacija koje se financiraju iz inozemstva. Tako da ovakve reakcije desno orijentiranih organizacija koje djeluju uz podršku vlasti nisu iznenađenje, mišljenja je Pravica.

- Naše društvo njeguje nasilje. Kod nas je nasilje postalo normalno stanje ponašanja. Femicida, nasilja u obitelji, vršnjačkog nasilja i svih oblika nasilja bilo je i ranije. Samo smo počeli o tome više govoriti, u medijima, u javnom prostoru. Time smo osnažili žene da više govore, traže svoja prava - smatra Pravica. Istaknula je značaj rada i s institucijama kojima žene prijave nasilje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?