U Mostaru se očekuje više poroda

Od 200 pozitivnih trudnica, jedna završila na respiratoru

29.09.2021.
u 19:06

Ove godine bit će sigurno više poroda nego u prošloj, dok je 2014., za sada, još uvijek rekordna. Te godine imali smo više od 1800 poroda, dok ih je u godinama koje su uslijedile uglavnom bilo više od 1700, što je odlično jer ne bilježimo pad - objašnjava dr. Tomić

Protekloga vikenda u rodilištima u dvjema mostarskim bolnicama - Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Županijskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” - zabilježena je velika gužva. Naime, tijekom vikenda u te dvije bolnice rođene su 33 bebe. Iz bolnica su poručili kako ih raduje taj “baby boom”, uz kratak komentar: “Neka, neka beba”, piše Večernji list BiH. 

Jedan od rekordnih

U SKB-u Mostar rođene su 22 bebe, trinaest dječaka i devet djevojčica, dok je u rodilištu Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić” na svijet došlo 11 beba, od kojih je šest djevojčica i pet dječaka. Kako doznajemo od dr. Vajdane Tomić, predstojnice Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, protekli vikend će po broju poroda sigurno ostati zabilježen kao jedan od rekordnih.

- Ove godine bit će sigurno više poroda nego u prošloj, dok je 2014., za sada, još uvijek rekordna. Te godine imali smo više od 1800 poroda, dok ih je u godinama koje su uslijedile uglavnom bilo više od 1700, što je odlično jer ne bilježimo pad - objašnjava dr. Tomić za Večernji list, navodeći kako je u porastu broj blizanačkih trudnoća.

- U posljednje vrijeme bilježimo porast blizanačkih trudnoća koje su uglavnom vezane uz metode medicinski potpomognute oplodnje, dok trojki, koliko znam, ove godine nismo imali - dodaje dr. Tomić. Budući da je pandemija još uvijek aktivna, zanimalo nas je što se događa s rodiljama koje su pozitivne na koronavirus ili su u samoizolaciji te koliko ih je do sada bilo.

- Od pojave epidemije u SKB-u je formirana i “COVID rađaonica” i tu je sve u najboljem redu. Ako se u toj jedinici nalazi trudnica ili babinjača pozitivna na koronavirus, imamo kontinuirani, odnosno 24-satni nadzor sestre koja je primjereno obučena, dok liječnik dolazi nekoliko puta dnevno. Novorođenče majke koja je pozitivna na koronavirus odmah nakon poroda premješta se u Kliniku za pedijatriju koja također ima svoju jedinicu namijenjenu za novorođenčad koja su ili pozitivna na koronavirus ili su im majke bile pozitivne. Do sada smo imali više od 200 trudnica pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedna nakon carskog reza završila na respiratoru, ali krajnji ishod liječenja bio je dobar. Do sada nismo imali ni jedan loš ishod, ni jedna majka ni novorođenče nisu loše završili - kazala nam je dr. Tomić.

Kada su u pitanju uvjeti rada u Klinici za ginekologiju i porodništvo, dr. Tomić ističe kako u glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu liječnici, medicinske sestre i pacijentice imaju zadovoljavajuće uvjete, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove jest medicinski kadar.

Kadra ima dovoljno

- Kadra imamo dovoljno i to je u ovim pandemijskim okolnostima bilo jedino važno jer smo se mogli dobro organizirati - objašnjava dr. Tomić ističući kako zanimanje medicinskoga kadra za specijalizaciju ginekologije ne jenjava za razliku od drugih europskih zemalja koje bilježe osjetan pad zanimanja za tu granu medicine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?