Nove cijene

Od 19. veljače cigarete poskupljuju za 20 feninga

storyeditor/2024-01-21/cigarete.jpg
22.01.2024.
u 15:40

Sve cigarete Tvornice duhana Rovinj (TDR) namijenjene tržištu BiH od 19. veljače poskupljuju za 20 feninga, otkriva Capital. Uprava TDR donijela je odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za neizravno oporezivanje BiH. Glasnogovornik UNO-a BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Capital da su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

- Sve osobe koje se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati trošarinu u skladu s maloprodajnim cijenama - kaže Kovačević.

On precizira da se po kutiji cigareta plaća proporcionalna trošarina u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina od 1,65 KM po kutiji i pripadajući PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala trošarina za cigarete u 2024. godini te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

- Ono što je s aspekta naših propisa važno jest to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće trošarine po kutiji cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po kutiji. Naravno, na sve to se obračunava i 17% PDV-a jer trošarina ulazi u osnovicu za obračun PDV-a - kaže Kovačević.

Od 19. veljače bit će skuplje sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?