prva faza digitalizacije

Od 15. rujna digitalni signal u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru

tv
08.09.2016.
u 21:53

Tijekom početne faze, program će biti emitiran paralelno putem digitalnog i analognog signala, a TV aparati u kućama će prepoznavati „svoju“ vrstu signala

Emitiranje programa javnih RTV servisa putem digitalnog signala trebalo bi konačno početi 15. rujna. Tada bi se program tri javna emitera, BRT-a, FTV-a i RTRS-a, trebao početi emitirati digitalnim signalom u tri grada u BiH, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, koji su obuhvaćeni prvom fazom procesa digitalizacije. 

Druga faza će podrazumijevati pokrivanje signalom preostalih 11 regionalnih centara u BiH. Kada i ova faza prođe potrebne provjere, slijedi treći korak, a to je provjera pokrivenosti BiH digitalnim signalom i pokrivanje preostalih dijelova zemlje kako bi svim građanima bio dostupan ovaj oblik emitiranja programa, piše Faktor. 

Emitiranje programa putem digitalnog signala trebalo je početi tijekom ljeta. Barem je tako najavljivano nakon što je proljetos Vijeće ministara donijelo odluku po kojoj je oprema za digitalno emitiranje postala vlasništvo emitera, te tako otklonilo višegodišnju blokadu ovog procesa. Niti tih nekoliko mjeseci nije bilo dovoljno da se postavi sva oprema, tako da je rok ponovno prolongiran. Rekli bismo, ništa novo kad je riječ o procesu digitalizacije emitiranja programa u BiH.

- Koliko mi je poznato, razlozi za odgodu početka emitiranja programa digitalnim signalom bili su problemi u vezi s instaliranjem opreme na predajniku Veliki Žep, kao i to što je RTRS kasnio s preuzimanjem opreme. Svi problemi su otklonjeni i očekujemo za koji dan da će početi emitiranje digitalnog signala – kazao nm je Esad Gotovuša, predsjednik Upravnog odbora BHRT-a. 

Informaciju o datumu početka emitiranja digitalnog signala potvrdio je i pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Siniša Petrović.

- Bilo je više razloga za kašnjenje. Problem je bilo dobivanje dozvola za postavljanje opreme na toranj Veliki Žep, jer je to odobrenje trebalo dati Ministarstvo obrane BiH, pa se čekalo na njihovu odluku. Također, problem su bili i loši vremenski uvjeti koji su onemogućavali postavljanje tahničke opreme na predajnike. Djelomični razlog za kašnjenje je bilo i čekanje na imenovanje novog ministra prometa i komunikacija BiH, tako da se odjednom „sastalo“ nekoliko uzroka koji su doveli do odgode početka emitiranja digitalnog signala. Sada, kada je oprema postavljena, očekujemo da će emitiranje programa digitalnim signalom početi 15. rujna - istaknuo je Petrović.

U početku će putem digitalnog signala, odnosno putem predajnika na kojima je postavljena oprema, program emitirati samo tri javna emitera. Ipak, ideja je da sve TV stanice, kako javne tako i komercijalne, koriste opremu za digitalno emitiranje programa.

- Naše procjene govore da postojeću opremu, a radi se o opremi tipa Multiplex 1, može koristiti 31 među više od 40 TV stanica koliko ih ima u BiH. Toliki je kapacitet opreme koja je sad instalirana. Da bi i ostale TV kuće mogle emitirati digitalni signal, potrebno je nabaviti suvremeniju opremu, a preduvjet za to je usvajanje izmjena strategije o procesu digitalizacije, kojim bi se definirala promjena tehnologije, te donošenje niza odluka na Vijeću ministara – dodao je Petrović.

U početku će korištenje predajnika za digitalno emitiranje programa za komercijalne televizije biti besplatno i to će ostati tako sve dok se tri javna emitera ne dogovore o formiranju krovne korporacije na državnoj razini, koja bi trebala upravljati ovom opremom. Tek kada bude uspostavljena korporacija, i komercijalne TV stanice će morati plaćati naknadu za korištenje opreme. 

Već ranije je iz RAK-a priopćeno da građani BiH, čak i kada počne emitiranje programa putem digitalnog signala, neće morati trčati u prodavnice da kupuju nove televizore ili konvertore signala. Naime, tijekom početne faze, program će biti emitiran paralelno putem digitalnog i analognog signala, a TV aparati u kućama će prepoznavati „svoju“ vrstu signala.

Tek naknadno će analogni signal biti potpuno ukinut, ali će Vijeće ministara prije toga morati usvojiti strategiju na osnovu koje će građanima refundirati troškove nabavke konvertera, kao što su to uradile i ostale europske države.

Što se tiče stanovnika koji program prate putem kabel-operatera, na njih početak digitalizacije neće imati nikakav utjecaj, jer svi kabl-operateri već sada koriste i analogni i digitalni signal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije