Prognoze

Očekuje se stabilizacija inflacije u EU, što bi se trebalo preliti na BiH

ekonomija
12.01.2024.
u 20:49

Kakve su ekonomske procjene za godinu pred nama? Gosti emisije "Rezime" na Federalnoj televiziji bili su Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, i Rijad Hasić, član Udruge poslodavaca Federacije. Godina iza nas bila je puna izazova te jako turbulentna i na makroekonomskom i na lokalnom planu, ocijenio je Egrlić.

Kaže da je prošlu godinu obilježila teška situacija u poslovnoj zajednici i pad izvoza za više od 6%.

- Naš najvažniji resurs - elektrometalski sektor, odnosno aluminij i proizvodi od aluminija, doživio je pad izvoza. Imamo zanimljive pokazatelje iz Njemačke, možda našeg najvažnijeg tržišta u Europi. Njemačka je imala usporen rast, ali nije došlo do pada izvoza, u izvozu u Njemačku smo i dalje imali rast.

Na razini EU-a došlo je do pada većeg od pet posto. U ostatak svijeta bilježi se pad izvoza veći od osam posto. Imali smo rast izvoza na tržište EFTA-e. U tekućoj godini možemo očekivati stabilizaciju naših tržišta, stabilizaciju inflacije u EU, što bi se trebalo preliti i na BiH te ponovni rast izvoza - objasnio je Egrlić.

Inflacija se stabilizira, pad je usporen, sveden je na minimum, dodaje on, a ova godina će pokazati da će se inflacija stabilizirati u potpunosti, da će BiH pratiti zemlje EU-a. Egrlić također ističe kako "praksa govori da se, kada cijene dosegnu određenu razinu, vrlo teško vraćaju i padaju. Ključno je da ostanu na toj razini, smatra on.

Egrlić dalje navodi da "imamo sreću što je, i uz ovakvu tešku političku situaciju, EU prepoznao regiju kao ozbiljnog dobavljača i u tom se smislu ekonomija razvija na samostalan način".

- Nadležna tijela moraju više raditi na kreiranju boljeg poslovnog ambijenta i moraju osigurati ono što je nužno kako nam ne bi zaključali vrata EU-a - ističe Egrlić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?