Izgradnja autoceste na koridoru Vc

Očekuje se da će na 1000 stanovnika broj vozila sa 160 porasti na čak 360

08.11.2018.
u 19:00

Iz općinskog proračuna se redovito izdvajaju značajna sredstva za financiranje sanacije i izgradnje  nekategoriziranih cesta na području Žepča

Osnovna koncepcija razvoja cestovne mreže u Žepču bazirana je na planiranoj izgradnji autoceste na koridoru Vc, koja će biti osnovna pokretačka snaga razvoja kako gospodarstva tako i ostalih društvenih segmenata, stoji, između ostaloga, u nacrtu strategije razvoja općine Žepče 2018. - 2027. Ukupna dužina svih cesta na području Žepča iznosi 311,28 km, od čega je 115,53 km nekategoriziranih cesta, 153,55 km lokalnih cesta, 14 km regionalnih cesta i 28,2 km magistralnih cesta.

Novoobnovljene dionice

Samo u ovoj godini, u proteklih nekoliko mjeseci obnovljen je velik broj lokalnih cesta. U MZ-u Radovlje otvorene su dvije dionice, MZ Željezno polje dobio je nove tri dionice, a tu su i Goliješnica, Novo Naselje...

No, kada je riječ o razdoblju od 2012. do 2016., u strategiji se navodi kako nije bilo značajnijih ulaganja u razvoj cestovne mreže koja je u nadležnosti općine, tako da je zadržana dužina nekategoriziranih cesta i lokalnih cesta. S druge strane, iz općinskog proračuna se redovito izdvajaju značajna sredstva za financiranje sanacije i izgradnje nekategoriziranih cesta na području općine, a ta sredstva su u 2016. godini iznosila 140.000 KM i za 50,95 posto su veća nego u 2012. godini. U strategiji razvoja se ističe i to da planirani sustav žepačkih naselja treba biti opredjeljujući čimbenik za razvoj buduće mreže lokalnih i nekategoriziranih cesta.

Modernizacija lokalne i nekategorizirane cestovne mreže podrazumijeva rekonstrukciju trase ceste u cilju poboljšanja vertikalnih i horizontalnih elemenata trase, asfaltiranje kolnika, postavljanje prometne opreme i propusta, a u urbanim područjima i izgradnju pješačkih staza uz kolnik. Stupanj motorizacije u općini Žepče rast će po prosječnoj stopi od 4 do 5 posto, sa 160 vozila/1000 stanovnika na 360 vozila/1000 stanovnika.

Prometna signalizacija

U strategiji razvoja općine Žepče od 2018. do 2027. godine predstavljen je i broj prometnih nesreća u kojem je vidljivo da ih se najviše događa na dijelu trase M-17 koja prolazi kroz Žepče.

Prema podacima koje je ustupila Policijska uprava Žepče, na ovoj dionici ceste je od 2012. do 2016. godine zabilježeno 1556 prometnih nesreća u kojima su smrtno stradale 33 osobe, dok je 510 ozlijeđeno. Kako bi se poboljšala prometna infrastruktura na području općine, naglašeno je kako je potrebno provesti mjere sanacije koje obuhvaćaju žurne intervencije ili kratkoročne zahvate za kompletiranje nedostajuće cestovne opreme, prometnu signalizaciju kao i redovito održavanje cesta. Potrebno je provoditi i dugoročne zahvate u vidu izgradnje kolnika s asfaltnim zastorom, izgradnje pješačkih staza i zaštitnih ograda. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?