Procjene Svjetske banke

Očekuje se da će ekonomija BiH ubrzati rast na 3,9 posto u 2020. godini

EKONOMSKI RAST
10.01.2019.
u 16:00

Svjetska banka potvrdila je raniju prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine za 2019. od 3,4 posto.

U izvješću o globalnim ekonomskim perspektivama Svjetska banka navodila je da će ekonomski rast BiH u 2018. iznositi 3,2 posto, što je u skladu s prethodnim prognozama objavljenim u lipnju prošle godine, piše Večernji list BiH.

Rast ekonomije u regiji

Ova međunarodna financijska institucija očekuje da će ekonomija BiH ubrzati na 3,9 posto u 2020. godini te na 4 posto u 2021. godini. 

Svjetska banka blago je, za 0,1 postotni bod, povisila procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini, na 2,8 posto. 

Kada su u pitanju zemlje regije, Svjetska banka Srbiji predviđa rast od 3,5 posto, koliko je, prema procjenama, bio rast i u prošloj godini, a Crnoj Gori 2,8 posto nakon procijenjenih 3,8 posto u prošloj godini. Rast od 2,9 posto očekuje se u Makedoniji u 2019., nakon 2,5 posto u prošloj godini. Kosovo bi, prema ovoj instituciji, trebao ostvariti rast od 4,5 posto u ovoj godini, nakon očekivanih 4,2 posto u prošloj.

Smanjenje izvoza i nestašica radne snage ograničili su rast u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Robusna domaća potražnja podržala je aktivnosti na zapadnom Balkanu, osim Crne Gore. U Makedoniji rast se oporavio u 2018. nakon što je nova vlada okončala dugotrajnu političku krizu i poboljšala investitorski sentiment, navodi se u izvješću Svjetske banke.

Ova institucija procijenila je da će rast u regiji Europe i središnje Azije biti usporen u 2018. godini, odražavajući financijski stres u Turskoj i slabu regionalnu trgovinu. Ipak, financijski stres u Turskoj, koji je izazvao oštru deprecijaciju i rast vrijednosti obveznica, izgleda da se nije prelio u druge zemlje u regiji, zaključuje banka. 

Trgovinska napetost

Svjetska banka prognozira da će globalni ekonomski rast biti ublažen s ranije revidiranih 3 posto u 2018. na 2,9 posto u 2019. godini, uslijed rastućih negativnih rizika. Identičnu stopu rasta u Svjetskoj banci prognoziraju i za 2021. godinu. 

U izvješću se upozorava na posustajanje globalne trgovine i aktivnosti u proizvodnim sektorima zemalja diljem svijeta, posebno zbog pojačane trgovinske napetosti. 
“Na početku 2018. godine globalna ekonomija je pucala od zdravlja da bi tijekom godine zamah oslabio, a u ovoj godini problemi bi se mogli intenzivirati”, ističe u priopćenju izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva.

Podsjećanja radi, BDP BiH, počevši od 2014. godine do danas, u prosjeku je rastao za oko 3 posto. Tako je rast BDP-a u BiH u 2015. godini iznosio 3,1 posto, u 2016. godini 3,2 posto, dok je u 2017. godini realni rast BDP-a iznosio 2,7 posto, iako je, prema ranijim projekcijama MMF-a, predviđeni rast trebao biti 3,2 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?