Akademija likovnih umjetnosti

Obrazovati stručnjake za samostalno likovno stvaranje i pedagoški rad u školi

08.12.2017.
u 13:05

Naziv “akademija” vuče podrijetlo od filozofske škole koju je 387. godine prije Krista osnovao Platon u Akademovu vrtu, maslinskome gaju nedaleko od Atene. Akademija je bila jedna od prvih organiziranih škola u povijesti zapadne civilizacije. Za Atenjane je prostor Akademije bio sveto zemljište, a sličan odnos imali su i Spartanci koji, za vrijeme invazije i pustošenja Atike, nisu oskrnavili svetost toga prostora.

Ideja o akademiji

Akademija je danas uobičajen naziv za ustanovu posvećenu naprednom učenju i širenju znanja na nekome specifičnom području. Pojam i podrijetlo riječi “akademija” zrače aurom posebnosti i uzvišenosti, koju danas osobito njeguju umjetničke akademije. Jedna od njih je i Akademija likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu, Akademija u čijoj auri, osim umjetničko-estetskih, svjetlucaju i proplamsaji franjevačke duhovnosti. Kao što Sveučilište u Mostaru svoje korijene ima u Franjevačkoj teologiji, koja je 1895. godine osnovana u Mostaru, tako i Akademija likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu svoje korijene vuče od Franjevačke galerije i umjetničkoga ozračja što se oko nje formiralo. Inicijatori ideje o osnivanju Akademije bili su čelni ljudi Franjevačke galerije. Ugledni profesori i likovni umjetnici su tu ideju prihvatili i sudjelovali u njezinoj realizaciji. Zahvaljujući njihovu radu i zalaganju, kao i potpori i sudjelovanju mnogih drugih znanosti, ideja je bila formalizirana i pretvorena u stvarnost.

Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru na sjednici održanoj 11. siječnja 1996. donijelo je odluku o osnivanju Akademije likovnih umjetnosti, a Vlada Hrvatske Republike Herceg Bosne 19. siječnja 1996. dala suglasnost na spomenutu odluku. Time je formalno-pravno osnovana Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem u Širokom Brijegu. Natječaj za upis prvoga naraštaja studenata objavljen je 5. veljače 1996., a prijamni ispit trajao je od 19. do 23. veljače. Akademija je počela raditi 4. ožujka, a svečano je otvorena 7. ožujka 1996. godine.

Odlukom Upravnog vijeća Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru osnovana je 1996. godine i jedina je umjetničko-nastavna sastavnica Sveučilišta u Mostaru. Djeluje kao samostalna ustanova i u njoj se realiziraju integrirani preddiplomski i diplomski studij likovnih umjetnosti u trajanju od pet godina (10 semestara) i doktorski studij “Ars Sacra” u trajanju od tri godine (6 semestara). Studij je podijeljen na tri smjera: slikarstvo, kiparstvo i grafiku.

Ciljevi djelovanja ALU-a su obrazovati stručnjake za samostalno likovno stvaranje te za pedagoški rad u školskom sustavu. Misija Akademije likovnih umjetnosti je raditi na izgradnji snažne, autonomne i integrirane akademske zajednice nastavnika, umjetnika, studenata i svih ostalih zaposlenika kroz obrazovanje, umjetničko-istraživački rad i kulturološko i društveno poslanje. Među glavnim strateškim ciljevima Akademije jest izvođenje postojećih studijskih programa, kontinuirano poboljšavanje, osuvremenjivanje, prilagođavanje te dorađivanje postojećih programa, kao i uvođenje novih studijskih programa restauracije i grafičkog dizajna. Obrazovni proces na Akademiji treba biti prepoznatljiv po izvrsnosti na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Akademija želi stvoriti preduvjete za mobilnost studenata, nastavnika i suradnika jačanjem suradnje unutar BiH, ali i sa srodnim inozemnim institucijama.

Kao značajan čimbenik razvitka Hercegovine, Sveučilište i Akademija od iznimne su važnosti za daljnji razvoj, diferencijaciju i profesionalizaciju kulturnog života ovog dijela BiH, ponajprije zbog činjenice postojanja potrebe za visoko obrazovanim djelatnicima iz područja likovne umjetnosti. Osim što okuplja studente iz svih krajeva BiH, od utemeljenja je na Akademiji studirao i studira veliki broj studenata iz Republike Hrvatske, a također su studirali studenti iz Crne Gore, Slovačke, Ukrajine i Slovenije.

Značenje i ugled

U veljači i ožujku 2001. godine Akademija je sudjelovala u međunarodnoj razmjeni studenata u Lorientu, u Francuskoj, na Ecole nationale superieure d’arts. U razmjeni je sudjelovalo po pet studenata s obiju akademija.

Španjolska nakladnička kuća “Actualidad” iz Madrida dodijelila je Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu godišnju nagradu “Lider u prestižu i kvaliteti 2008.”, a nagradu je uručio španjolski veleposlanik u BiH.

Slavni talijanski teoretičar i povjesničar umjetnosti Achille Bonito Oliva sedamdesetih godina prošloga stoljeća fenomen suvremene umjetnosti pokušao je objasniti terminom “sustav umjetnosti”. Osnovna je ideja takva poimanja da umjetnost nastaje i živi u jednom složenom društvenokulturnom procesu i sustavu u čijemu okviru različiti činitelji obavljaju različite funkcije. Ti su činitelji - umjetnik koji stvara umjetničko djelo, kritičar kojega je djelo motiviralo i koji piše o njemu, galerist koji ga izlaže, trgovac koji ga prodaje, kolekcionar koji ga kupuje, mecena koji ga financira, muzeji i umjetničke priredbe koji mu daju povijesnu ulogu, publika koja ga promatra, masmediji koji ga promiču u javnosti. Svaki činitelj ima posebnu ulogu i svaki na svoj način pridonosi suvremenom svijetu umjetnosti. Pripadnici svijeta umjetnosti dakle nisu samo umjetnici nego i kritičari, teoretičari umjetnosti, galeristi, kustosi, povjesničari umjetnosti, publika i masmediji, ali također i kupci umjetnina, kolekcionari, financijeri i mecene. Osvrćući se na uvodna razmišljanja o konceptu sustava umjetnosti, s osjećajem blaga ushita i ponosa moglo bi se kazati kako je od svoga osnutka do danas Akademija postala samo srce toga sustava ili, mehanicističkom metaforom rečeno, glavni generator u sustavu likovne umjetnosti ne samo u Širokome Brijegu, Mostaru i Hercegovini nego i mnogo širim okvirima i različitim kontekstima. Pokazatelj značenja i ugleda Akademije jest i činjenica da su tijekom sedamnaest godina postojanja kroz njezine klase prošli studenti iz BiH, Hrvatske, Ukrajine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Njemačke i Slovačke.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?