predmet 'Puljić'

Obrana dovodi Milana Gorjanca, koji je bio vojni vještak u Haagu, te stručnjaka iz ustavnog prava

26.08.2016.
u 07:00

Svjedočenjem Adija Fejzića iz Mostara te ulaganjem još nekoliko materijalnih dokaza, Tužiteljstvo je završilo dokazni postupak u predmetu koji se vodi protiv Mile Puljića u Sudu BiH. Fejzić je profesor engleskog jezika i zaposlen je na američkom sveučilištu u Kuvajtu. On je vrlo korektno opisao svoja dva uhićenja i lokaciju na kojoj je živio u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Zadnji svjedok

Prema njegovim riječima, 1993. godine živio je na Bijelom brijegu u Mostaru. Na upit tužiteljice kako je i koliko puta bio lišen slobode, Fejzić je kazao kako je dva puta kao civil bio uhićen i odveden na Heliodrom. Prema njegovim riječima, prvi put ga je uhitila vojna policija HVO-a, a drugi put pripadnici Kažnjeničke bojne. Prvi put se zadržao na Heliodromu dva dana, nakon čega je pušten, a drugi put je ostao dulje i pri tome odlazio na radove u Šantićevoj ulici. Uz pomoć Crvenog križa razmijenjen je u Međugorju odakle je helikopterom prebačen u Zenicu. Na upit Tužiteljstva može li se sjetiti koja je jedinica HVO-a bila u Šantićevoj ulici, svjedok je kazao kako ih je bilo više. U unakrsnom ispitivanju obrane, Fejzić je također kazao kako je u Šantićevoj ulici bilo i civilne policije. Obranu je zanimalo gdje je svjedok bio smješten na Heliodromu, na što je on odgovorio kako se nalazio u zgradi škole u kojoj su bili i ostali civili. On je također kazao kako su civili bili smješteni u dvoranu za tjelesni odgoj, a u zgradi u kojoj je bio zatvor boravio je samo kratko zbog administrativne procedure. Njegovim svjedočenjem Tužiteljstvo je završilo dokazni postupak u ovom predmetu. Odvjetnica Senka Nožica, obraćajući se Sudskom vijeću, najavila je 15 svjedoka obrane te svjedoka stručnjaka iz ustavnog prava. Također je kazala kako obrana planira izvesti i vojnog stručnjaka Milana Gorjanca, Slovenca, koji je bio vještak i u Haagu. Prema njezinim riječima, nalaz vještaka Gorjanca bit će polazište u određivanju broja svjedoka obrane.

Protiv vještaka

Tužiteljstvo je uložilo prigovor i ne slaže se s uvođenjem ovog vještaka, uz obrazloženje kako on dolazi iz druge države. Odvjetnica je također zatražila od Vijeća i listu dokaza koje je do sada Vijeće usvojilo, kao i listu dokaza koje je usvojilo od svjedočenja vojnog stručnjaka kojeg je angažiralo Tužiteljstvo, a riječ je o Zemiru Sinanoviću, vojnom vještaku koji je bio aktivni, visokopozicionirani pripadnik A BiH, dakle, druge strane u sukobu.

S druge strane, samim nalazom pokazao je kako ne ispunjava zahtjeve nepristranog vještaka i da se nije držao svoje struke, nego je često davao ocjene i pravne kvalifikacije koje nadilaze njegovo stručno vještačko znanje. Sljedeće ročište zakazano je za 7. rujna, kada će obrana iznijeti Vijeću svoj konačni plan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?