KRIZNI STOŽER FBIH

Pehar: Danas odluka o dodatnim popuštanjima

11.05.2020.
u 11:59

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj redovnoj pres konferenciji rekao je da u Federaciji BiH u posljednja 24 sata nije bilo pozitivnih slučajeva koronavirusa.

-  Do sada je u FBiH testirano 23.309 uzoraka, a virus je potvrđen kod 993 osobe. Najviše pozitivnih slučajeva zabilježeno je u HNŽ (261) i ZDŽ (238). Svjedoci smo da posljednjih dana Maglaj i Žepče prednjače po broju pozitivnih osoba. Hospitalizirano je 35 pacijenata, a jedan je na respiratoru. Imamo pozitivne trendove, a oporavljeno je 637 pacijenata. Trenutno je 321 aktivan pacijent na koronavirus - rekao je Pehar.

Rekao je i da će stožer danas razmatrati o popuštanju mjera koje su ranije navodili, a to su rad ugostiteljskih objekata, vrtića, stomatologa.

- Mi sko u kontaktu sa svima, kolege stomatolozi su svjesni rizika, jer njihova porofesija ima velike rizike obaljajući svoj posao - rekao je Pehar.

Odgovarajući na upite medija o nabavci respiratora iz Kine, Pehar je izjavio da je potrebno da Tužiteljstvo provodi svoje aktivnosti, te nije želio dalje komentirati.

- Zahvaljujući pozitivnoj epidemiološkoj ovim brojkama su se stekli uvjeti da pojedine restriktivne mjere postepeno smanjujemo, kako bi se što kvalitetnije pripremili za jedan suživot sa koronavirusom, koji je sigurno za nas u sljedećih nekoliko mjeseci. Te mjere ćemo sve danas razmatrati na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravtsva. To su mjere poput rada vrtića, stomatoloških ordinacija, javni prijevoz, kafići i tako dalje – najavio je Pehar.

Istakao je da županijski krizni stožeri ne bi trebali donositi odluke koje izlaze van okvira koje donese Krizni stožer na federalnom nivou. 

- Rad tržnih centara je označen kao najveći mogući epidemiološki rizik za širenje infekcije, tako da u ovoj fazi mi još ne razmišljamo o njihovom puštanju u pun pogon. Određeni dijelovi, kao što su prodavnice i apoteke su dopušteni – objasnio je Pehar. 

Dodao je da Krizni stožer sve mjere donosi s ciljem očuvanja zdravlja građana.

- Danas na ovoj sjednici ćemo znati puno konkretnije odgovore. Sve ove aktivnosti o kojima se govori će biti vrlo detaljno regulirane našim pravilnicima i preporukama, tako da kada se dopusti rad svih ovih objekata, svaki od njih će imati vrlo striktne preporuke – izjavio je Pehar govoreći o restriktivnim mjerama za poslovne subjekte kojima će od 14. svibnja biti omogućen rad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?