Kulturni centar "Ivo Gregurević" u središtu Posavske županije nastavlja lijepu filmsku priču

Obnovljeno kino otvorilo vrata, projekcije filmova u Beču i Orašju u isto vrijeme

storyeditor/2023-10-03/orasje01_nak_bih_031023.jpg
04.10.2023.
u 20:16

Legendarni glumac Ivo Gregurević može spokojno odmarati u svome vječnom počivalištu. Njegova ideja da u svojem rodnom posavskom kraju stvori zaljubljenike u filmsko platno, kakav je i sam bio, ovih dana potvrđuje se prepunom dvoranom oduševljene publike u Kulturnom centru koji je ponio njegovo ime, piše Večernji list BiH. Smijeh, radost, oduševljenje, sve u jednom na izlasku posjetitelja iz oraške kinodvorane nakon gledanja filmova prvi put u novoobnovljenim prostorima Kulturnog centra "Ivo Gregurević". Službeno su gradonačelnik Marijan Oršolić i prvi čovjek HNS-a Dragan Čović otvorili dvoranu za prikazivanje filmova s Pulskog filmskog festivala, no ovaj put bile su to prve projekcije filmova nakon ugovora koje je gradonačelnik Oršolić potpisao s distributerima.

Karta više

Proradile su potom društvene mreže vječnih pesimista kako možda milijunski projekt i nije baš potreban Orašju i Posavini te kako će tobože dvorana biti poluprazna. Ipak, ni najveći optimisti nisu očekivali na kakav će fantastičan odjek naići posjećenost filmskih projekcija u novoobnovljenom kulturnom srcu grada. Tražila se karta više, čekalo na izlazu hoće li neka od 222 sjedalice biti prazna. Iznimno zanimanje vladalo je za sve projekcije, što je iznenadilo i ravnateljicu Centra za kulturu Orašje Sanju Pejić, ali i obradovalo, pa su organizirane ponovljene projekcije filmova. U Beču i u Orašju prikazivali su se tako u isto vrijeme jedan od najgledanijih filmova u svijetu "Oppenheimer", kao i popularni film za najmlađe "Psići u ophodnji". Sve to potvrđuje kako Orašje nije samo regionalno filmsko središte u vrijeme rujanskog filmskoga festivala "Dani hrvatskoga filma" već postupno postaje središte kulture i tijekom godine.

I još je jedna, ne manje važna dimenzija cijelog projekta kulture i obnove stare kinodvorane te njezina pretvaranja u ljepoticu Orašja. Zbog filmskih, ali i ostalih kulturnih manifestacija koje će se događati u Kulturnom centru u Orašju, sada zaljubljenici u film i kazalište neće morati do udaljenih središta Osijeka ili Tuzle, podjednako udaljenih oko 100-tinjak km, gdje se nalaze CineStarove dvorane. Cijena goriva za prijevoz nije beznačajna stavka, pa se, uz cijenu karte te ostale sitnice koje dolaze uz gledanje filmova, dolazi do iznosa za dvije osobe od oko 100 KM. Umjesto toga, za jednu kartu u Orašju izdvaja se simboličnih 5 KM. - Sve smo učinili da naši građani imaju kvalitetne kulturne sadržaje, a da u isto vrijeme to ne optereti njihov kućni proračun. Sada je na Centru za kulturu, uz film, dovesti i ostale sadržaje, kao što su postojeći kazališni festival, ali i druge vrhunske kulturne sadržaje, u čemu će imati našu potporu - poručuju iz gradskoga poglavarstva. Zahvalna publika ima samo riječi hvale za projekt Kulturnog centra "Ivo Gregurević", a ponašanje publike u dvorani ispunjenoj vrhunskim zvukom, omogućenim digitalnom audiovizualnom opremom kojom upravlja Danijel Šošić, za svaku je pohvalu.

Budućnost na djeci

No, treba reći i ovo, za upućenije u filmska događanja grada ovakva slika iznimnog interesa za filmska događanja nije slučajna.

- Treba znati kako je naš Ivo Gregurević pune 23 godine kroz svoj filmski festival "Dani hrvatskog filma" odgajao svoju filmsku publiku, a nakon njega još je pet filmski festivala u Orašju nastavljalo tamo gdje je Ivo stao. Ne treba stoga iznenađivati koliko je zaljubljenika u filmsko platno u Gradu Orašju i cijeloj Posavini - smatra Iljo Benković, direktor filmskog festivala u Orašju. Kinodvorana u Orašju, mjesto gdje je Ivo započeo svoje filmske snove, sada diše punim plućima, što je zapravo bila zamisao i ideja vodilja tog filmskoga maga. Puna dvorana nasmiješene djece i njihovih roditelja samo je potvrda da najmlađi filmski zaljubljenici Posavine nastavljaju tako gdje je naš Ivo započeo najljepšu filmsku priču svoje rodne Posavine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije