Projekt energetske učinkovitosti

Obnovljena škola u Biogracima - investicija teška 227.748 maraka

26.10.2017.
u 10:17

Potpisom izvođača radova te nadzornog tijela, jučer su i službeno okončani radovi na Osnovnoj školi “Biograci”. Pored činjenice da je zgrada škola zablistala u novom ruhu, učenici i djelatnici ove najmanje širokobriješke osnovne škole će se od ove zime, s puno manje utrošene energije u učionicama i hodnicima, ugodno osjećati za vrijeme hladnih zimskih dana. Naime, javni objekti u BiH trenutačno troše tri puta više energije nego što propisuju EU standardi i čine značajan dio proračunskih troškova. Zbog toga je jedna od primarnih zadaća učiniti ih energetski učinkovitim, što je učinjeno i ovoj školi.

Štednja energije

“Hvala svima, a današnji dan je jedan od značajnijih u mom životu, i ja uživam u njemu. Nakon što su prošle godine zamijenjeni parketi u našoj školi, ove godine je naša škola dobila “novo ruho” te izgleda ljepše, a ono što je osnovno, sada će potrošnja energije biti daleko manja.

Iako su radovi počeli još početkom sedmog mjeseca, zbog velikog opsega poslova oni su produženi, ali radovi nisu ometali nastavu u školi i oni su u potpunosti završeni prije početka grijanja, što je i bio naš cilj”, kaže ravnatelj škole Stanko Milićević.

Ovim projektom je u potpunosti izrađena termo fasada, sanirano krovište i postavljeni novi otvori. Ukupna vrijednost projekta iznosi 227.787 KM, a financiran je od UNDP-a, Vlade Republike Švedske te fonda za zaštitu okoliša FBiH s jedne strane i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije u omjeru 50:50 posto ukupne vrijednosti. Pored ove škole, na temelju Memoranduma o razumijevanju urađeno je mnoštvo projekata važnih za život i opstanak u Zapanohercegovačkoj županiji.

Projektima energetske učinkovitosti obnovljene su mnoge škole i javni objekti, sve na temelju izrađenih energetskih pregleda. Temeljni cilj projekta energetske učinkovitosti je provedba mjera energetske učinkovitosti kroz zamjenu ili obnovu postojeće infrastrukture (Izrada termo fasada, zamjena vanjskih otvora, poboljšanje toplinskih svojstava sustava grijanja, itd.). Te mjere imaju za cilj iskorištavanje energije na najdjelotvorniji način, ali sa što manjim štetnim utjecajem na okoliš.

Tvrtka iz Foče

Na svečanom potpisivanju prijema radova, bili su nazočni predstavnici političkih vlasti iz Općine, Županije te predstavnici UNDP-a te predstavnici Tehnogradnje iz Foče, koji su, kako tvrde poslodavci, kvalitetno obavili posao. Ravnatelj se pobrinuo da zaslužni za ovaj projekt dobiju priznanja, a školski zbor je svojim nastupom oduševio nazočne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?