Derventa

Obnavljaju se domovi 24 Hrvata

20.08.2016.
u 10:00

Stjepan Ravlić više od dva desetljeća čeka na obnovu obiteljske kuće porušene za vrijeme rata u naselju Živinicama kod Dervente. On je kao i tisuće drugih Hrvata prognan 1992. godine na početku rata u Derventi gdje danas živi tek nešto više od 2500 od prijeratnih 21.952 Hrvata. Obnova obiteljske kuće Stjepana Ravlića, kao i kuće još 25 obitelji, od kojih 23 hrvatske, formalno je započela jučer na području Dervente nakon dolaska tvrtke koja će izvoditi radove, a zajedno s njima u posjet je došao i resorni ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš. Ministar Čordaš se prije toga zajedno s drugim mještanima Dervente u prostorijama Općine susreo s načelnikom Miloradom Simićem.

Oko 1,32 milijuna KM

Ministar Čordaš ranije je potpisao ugovore o stambenom zbrinjavanju za 33 hrvatske obitelji s područja općina Bosanski Brod i Derventa, što su prve kuće uništene u posljednjem ratu koje će se obnoviti u okviru regionalnog stambenog programa. Stambeno će se zbrinuti devet obitelji iz Broda i 24 iz Dervente. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 1,32 milijuna maraka, a projekt bi trebao biti realiziran do kraja godine, kada će prognani mještani dobiti krov nad glavom. Osim donatorske vrijednosti, koja u prosjeku iznosi oko 20.000 eura po obnovljenoj obiteljskoj kući, općine su odlučile pomoći s 10 do 15 posto sredstava za svaku obitelj. 
Ministar Čordaš je podsjetio da je regionalnim stambenim programom predviđena izgradnja ukupno 5400 stambenih jedinica na području Bosne i Hercegovine, a do kraja 2017. godine planirana je izgradnja 1864 obiteljske kuće. 
“Riječ je o donatorskom programu koji je trebao za BiH biti vrijedan 100 milijuna eura, uz djelomično sudjelovanje domaćih sredstava”, rekao je Čordaš.

Zagovornik povratka

Brojni prognanici, a među njima i Slavko Karlović, povratnik u Derventu, istaknuo je da je izuzetno sretan što je konačno dočekao da mu se riješi pitanje krova nad glavom. On je, kaže, zahvalan, prije svega, ministru Čordašu koji je pokrenuo ovu priču i koji se istinski angažira za povratak Hrvata u Posavinu.
Regionalni stambeni program pokrenut je prije četiri godine nakon donatorske konferencije u sklopu koje je zamišljeno da se riješe problemi preostalih izbjeglica i raseljenih osoba iz BiH, Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije