Međugorje

Obljetnica blagoslova međugorske župne crkve

Crkva sv.Jakova u Medjugorju  slavi vrijedan jubilej. Medjugorje, 12.01 2015..Snimio:Marijan Sivrić
14.01.2016.
u 07:00

Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života, ne samo međugorskih župljana već i hodočasnika iz cijeloga svijeta

Kako smo doznali u Informativnom centru Mir Međugorje, ove godine navršava se 47 godina od blagoslova međugorske župne crkve sv. Jakova.

Naime, prije 47 godina, 19 siječnja, svečano je blagoslovljena crkva u Međugorju.

Nakon utemeljenja župe 1892. godine, prva župna crkva bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnog tla na kojem je bila izgrađena crkva, njezini su zidovi počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti pa se odmah nakon I. svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. godine do 19. siječnja 1969. godine, kada je i blagoslovljena. Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života, ne samo međugorskih župljana već i hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Vanjski oltar župne crkve izgrađen je 1989. godine, i molitveni prostor oko njega (s oko 5000 sjedećih mjesta) prostor je okupljanja u ljetnom razdoblju i za velike blagdane kada se u Međugorju nađe i više desetaka tisuća hodočasnika.

Ograđeni park uređen na kružnom toku s istočne strane od današnje crkve podsjeća na mjesto gdje se nalazila stara župna crkva.

Na tome mjestu prošle 2015. godine održavani su adventski susreti župljana Međugorja i hodočasnika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije