USPJEH I RAZOČARANJE

Objavljeni rezultati cjepiva iz Oxforda: Manje je učinkovito, no ima prednosti. Za Hrvatsku osigurano 2,7 milijuna doza

Autori: Vecernji.hr, Hina
23.11.2020.
u 11:48

Cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu učinkovito je 70 posto, pokazalo je veliko istraživanje u koje je bilo uključeno više od 20 tisuća volontera. 

Kako piše BBC, to je ujedno i uspjeh i razočaranje nakon što su Pfizerovo i Modernino cjepivo pokazali 95 posto učinkovitosti. Međutim, Oxfordovo je cjepivo daleko najjeftinije, lakše ga je pohraniti te prenositi diljem svijeta. 

"Današnja najava vodi nas još jedan korak bliže korištenju cjepiva kako bi se zaustavilo razaranje prouzročeno virusom", rekla je kreatorica cjepiva prof. Sarah Gilbert.  AstraZeneca najnovija je farmaceutska tvrtka koja je objavila pozitivne rezultate u znanstvenoj utrci prema cjepivu, nakon Pfizera/BionTecha i Moderne.

"Učinkovitost i sigurnost ovog cjepiva potvrđuju da će ono biti visoko efikasno u borbi protiv COVID-19 i imat će neposredni utjecaj na ovaj hitan javnozdravstveni problem", rekao  je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece u priopćenju.

Njeni su rezultati ipak određena vrsta razočarenja u odnosu na 95-postotnu učinkovitost Pfizera i gotovo istu toliku Moderne, ali je pozitivno što je ovo cjepivo jeftinije i jednostavnije za skladištenje. Stoga će i AstraZeneca igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije ako njezino cjepivo odobre regulatori, piše Reuters. Postoji i intrigantni podatak da se efikasnost cjepiva može podići na 90 posto.

Njeni su rezultati ipak određena vrsta razočarenja u odnosu na 95-postotnu učinkovitost Pfizera i gotovo istu toliku Moderne, ali je pozitivno što je ovo cjepivo jeftinije i jednostavnije za skladištenje. Stoga će i AstraZeneca igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije ako njezino cjepivo odobre regulatori, piše Reuters.

 Postoji i intrigantni podatak da se efikasnost cjepiva može podići na 90 posto. Kada su dobrovoljci dobili dvije visoke doze, zaštita je bila  62 posto, ali se ona podigla na 90 posto kada su najprije dobili nisku dozu cjepiva, a potom visoku. Zasad nije jasno zbog čega postoji tolika razlika, ističe  BBC. "Zaista smo zadovoljni ovim rezultatima", rekao je Andrew Pollard, glavni voditelj istraživanja za BBC. Nikakve ozbiljnije nuspojave nisu zabilježene i dobro je prihvaćeno u oba režima cijepljenja, ističu agencije.

Više od 20.000 volontera sudjelovalo je u ispitivanju, polovica u Velikoj Britaniji, ostali u Brazilu. Vlada Velike Britanije unaprijed je naručila 100 milijuna doza ovog cjepiva, dovoljno za imunizaciju 50 milijuna ljudi.  Podsjećamo,, Europska komisija potpisala je ugovore sa šest kompanija koje rade cjepivo. Upravo jedno od njih je cjepivo koje razvijaju znanstvenici s Oxforda zajedno s kompanijom AstraZeneca.

 Za zemlje Europske unije osigurano je najmanje 300 milijuna doza, od čega bi Hrvatska trebala dobiti 2.7 milijuna.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?