Izaslanici kritizirali rad pravosuđa

Objaviti imovinske kartice sudaca i tužitelja

02.02.2017.
u 08:00

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio godišnje izvješće Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) iznoseći brojne primjedbe na rad pravosuđa u BiH, ali i podsjećajući na neuspjele reforme pravosuđa, piše Večernji list BiH.

Ponovno razmatranje zakona

Izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) upozorio je na korupciju u pravosuđu, a pozvao je i VSTV i disciplinskog tužitelja da počnu raditi svoj posao, ocjenjujući kako BiH ima vrhunske pravnike, suce, tužitelje, ali da zbog nametnutih odluka visokih predstavnika i međunarodne zajednice nisu u mogućnosti raditi svoj posao. Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene zakona ili novi zakon kojim bi se na odgovarajući način regulirala pitanja nužnosti objavljivanja podataka o imovinskim karticama nositelja sudskih i tužiteljskih dužnosti u bh. pravosudnim institucijama. Dom naroda je svom Povjerenstvu za financije i proračun vratio na ponovno razmatranje prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH. To zakonsko rješenje predviđa uvođenje naknada za troškove prijevoza, toplog obroka i odvojenoga života za suce i tužitelje te određene kategorije stručnih osoba u pravosudnim institucijama, kao i smanjenje naknade za regres, odnosno njezino usklađivanje s naknadom za regres u ostalim institucijama BiH.

Žalbe i neslaganja

Za provedbu ovih odluka potrebno je osigurati na godišnjoj razini dodatnih 600.000 KM iz proračuna BiH, dok su suci i tužitelji izrazili neslaganje sa smanjenjem naknade za regres. Suci su se prije nekoliko godina žalili Ustavnom sudu BiH smatrajući da su diskriminirani jer nemaju kao ostali zaposleni u institucijama BiH naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život. Ustavni sud je prihvatio njihovu žalbu, a na državnom Parlamentu je sada tu odluku i provesti. Pojedini izaslanici su tražili da se pričeka novi prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH za sve korisnike  i da se ova pitanja ne rješavaju parcijalno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?