opasnost na društvenim mrežama

Objave na Facebooku 
o godišnjim odmorima koriste i pljačkašima

03.08.2018.
u 18:35

Globalizacija, u koju definitivno spada i pojava društvenih mreža i povećane povezanosti među ljudima, osim svojih dobrih strana krije i mnoštvo opasnosti i različitih zamki kojih možda nismo ni svjesni sve do trenutka dok ne bude kasno.

Takav je slučaj s popularnim društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i ostalih, koji se redovito u sezoni godišnjih odmora preplave objavama o odlascima cijelih obitelji na ljetovanja kao i fotografijama i dojmovima s godišnjih odmora.

U najboljoj namjeri potencijalnim pljačkašima dajemo informaciju o vlastitom izbivanju, koji mogu mirne duše, dok vi uživate u blagodatima ljetovanja i odmora, isprazniti vaše kuće i stanove od svih dragocjenosti i tehnike.

To je, nažalost, praksa koja se ponavlja iz ljeta u ljeto pa, ipak, unatoč bezbrojnim upozorenjima policije i nadležnih struktura, mnogi pojedinci, pa i čitave obitelji, još uvijek jako neoprezno i ne prepoznavajući veličinu opasnosti, najavljuju točne datume odlaska i boravka na godišnjim odmorima.

Mnogi takve objave stavljaju s uključenom opcijom “javno” (public), dakle, ne ograničeno za uži broj prijatelja, tako da te objave mogu sasvim normalno vidjeti svi koji imaju profil na Facebooku, pa i oni koji vrebaju potencijalne prilike za pljačku.

Kako bi se zaštitili od provalnika te kućanstvo učinili koliko-toliko sigurnijim, građanima se konstantno savjetuje da za vrijeme izbivanja iz stana ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata niti spuštene rolete.

Također, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, drvene kovčege i slične predmete koji bi pljačkašima omogućili lakši pristup stambenom objektu.

Novac, nakit i druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja, a ne na tzv. skrivenim mjestima jer i provalnici iz svoga bogatoga iskustva znaju za takva mjesta i pronađu ih znatno lakše nego bi se mislilo.

Također, dobro je osigurati fotografije vrjednijih predmeta radi eventualnog prepoznavanja ako dođe do izvršenja nedjela pljačke. Ključeve također ne treba ostavljati na “skrivenim mjestima”, nego ih je potrebno dati osobi koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvijetliti prostorije i prazniti poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu nitko ne boravi.

Sa susjedima je dobro imati jako izraženu komunikaciju, tako da oni provjeravaju vašu kuću ili stan nakon što odete na godišnji odmor.

Ako primijete bilo kakvu sumnjivu osobu, neka nazovu 122 jer tako će najbolje spriječiti eventualnu štetu, a i samoj policiji umnogome olakšati posao.

Zbog svega ovoga o obiteljskim odlascima na godišnje odmore daleko od stana i kuće treba obavijestiti samo minimalan krug osoba od povjerenja, po mogućnosti susjeda ili obitelji.

Zato, budite oprezni s objavama na društvenim mrežama jer vam vrlo lako odmor mogu pretvoriti u pakao, a za postavljanje fotografija i dojmova ima dovoljno i vremena i prostora kad se vratite s godišnjih odmora. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?