Roditelji na “mukama”

Obitelji iz kojih po troje djece ide u vrtić je 192, dok je 47 obitelji iz kojih po četvero djece ide u vrtić

13.05.2019.
u 14:00

Koji vrtić je najbolji za dijete, u koji ga upisati, privatni ili javni, hoće li biti mjesta ili će ostati na listi čekanja, neka su od pitanja koja si roditelji postavljaju prije upisa djeteta u neku od predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova u Mostaru. Da ne prođe dan da sa suprugom ne razgovara na ovu temu, potvrdila nam je i Marijana (32), čija je kći prošle godine ostala na listi čekanja, piše Večernji list BiH. 

Cijene i čekanje

- Prošle godine trogodišnju kćer htjeli smo upisati u vrtić i tako olakšali baki, suprugovoj majci, koja čuva mlađeg sina starog godinu i pol dana. No, nismo uspjeli budući da se nismo prijavili navrijeme, a lista čekanja bila je duga. Ove godine prijavu za vrtić već smo odavno obavili. Nadamo se da ćemo je uspjeti upisati - kazala nam je ova majka. A koliko je vrtića lani u Mostaru djelovalo, koliko javnih, a koliko privatnih, koliki je broj djece po skupinama, broj zaposlenih koji se brine o mališanima..., samo su neki od podataka koji su u godišnjem izvješću Federalnog zavoda za statistiku FBiH za 2018. Tako u podacima stoji da svi vrtići broje 189 zaposlenih, od kojih 105 radi u javnim, a 84 u privatnim ustanovama. Broj djece na jednog odgajatelja u javnim vrtićima je 13, dok se u privatnim vrtićima jedna osoba brine za 17 djece. Prema prikazanom broju mališana, vidljivo je da više njih ide u privatne vrtiće, točnije 861, dok u javne vrtiće ide 734 djece. Djece s poteškoćama koja idu u neke od mostarskih vrtića je 21, a podaci su pokazali da ih je više u javnim - 13, nego u privatnim odgojno-obrazovnim ustanovama gdje ih ima 8. Jedan od problema s kojima se iz godine u godinu susreću roditelji, ali i djeca nedostatak je kapaciteta koji, s druge strane, ostavi određeni broj djece na “čekanju” dok se neko mjesto ne oslobodi. Tako se prošle godine na listi čekanja, prema podacima, našlo 182 djece, od kojih je upis u javni vrtić čekalo 62, a u privatni 120 djece. Kad je riječ o starosti djece po skupinama koja su lani bila u nekom od mostarskih vrtića, najviše je bilo djece do tri godine, točnije njih 222, kao i mješovitih skupinama u koje idu djeca od tri do šest godina, kojih je 977. FZS prikazao je da su najbrojnije obitelji iz koji po dvoje djece ide u vrtić, a takvih je 814, slijede ih obitelji iz kojih po jedno dijete ide u vrtić i ima ih 531. Obitelji iz kojih po troje djece ide u vrtić je 192, dok je 47 obitelji iz kojih po četvero djece ide u vrtić. Obitelji iz kojih petero i više djece ide u vrtić u Mostaru je 11. Od svih mališana koja idu u neki od mostarskih vrtića, 23 djece oslobođeno je plaćanja. Roditelja koji plaćaju boravak djece u vrtiću je 1572, od kojih se za 1492 djece plaća puni iznos, roditelji 17-ero djece plaćaju iznos manji od 50 posto dok se za boravak 63 djece plaća više od polovine mjesečne naknade za boravak u vrtiću.

Novi vrtići i ponuda

Kada je riječ o mjesečnim naknadama u mostarskim vrtićima, one su najpovoljnije u gradskim vrtićima. Ovogodišnji upisi su od 1. do 6. lipnja, a prema riječima ravnateljice Danijele Kegelj, očekuje se pojačan broj djece prvenstveno jasličke dobi jer je u gradu ponuda mala. Broj raspoloživih mjesta u ovoj ustanovi je od 100 do 120. Iako su cijene nešto više nego ranije, i dalje JU Dječji vrtići Mostar slovi za najpovoljniji i najtraženiji. Tako će roditelji čiji će mališani biti na cjelodnevnom boravku plaćati 170 KM, jaslice su 200 KM, poludnevni boravak košta 130 KM, dok je cijena za igraonički program 70 KM. Među većim vrtićima, kad govorimo o kapacitetu u privatnim ustanovama, ističe se vrtić Sportić u kojem je oko 290 djece, a do lipnja planiraju popuniti dodatnih 50 mjesta. - Vrtić ima 12 skupina, a cijene za jaslice je 210 KM te za vrtić 180 KM - kazao je nedavno ravnatelj ovog vrtića Miroslav Klepić. Planet Montessori vrtić, u kojem je mjesečna cijena boravka 580 KM za cjelodnevni boravak, jedan je od najskupljih vrtića u Mostaru. No, iz ovog vrtića nedavno su kazali kako takvu cijenu donosi drugačiji pristup djeci koji imaju u ovom vrtiću. Kapacitet vrtića su 33 mjesta od kojih je trenutačno pola popunjeno. Novi, koji je po mnogočemu drugačiji od ostalih, je ekovrtić Smajlić, u kojem će djeca jesti povrće i voće iz ekološkog uzgoja. Cijene iznose 140 KM za šestosatni boravak, 160 KM za cjelodnevni od osam sati, 180 KM za desetosatni boravak te 200 KM za produženi boravak, od otvaranja do zatvaranja. Iako je novi, ovaj vrtić mnogo se razlikuje od ostalih, a iz vrtića su kazali i da će imati e-aplikaciju na kojoj će biti dostupne najvažnije informacije o djeci i roditeljima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije