Još tri dana do Božića

Obitelji će slaviti Božić prema “novim pravilima”, no duh blagdana već je tu

22.12.2020.
u 19:13

Tri su dana ostala do Božića, koji će se ove godine prvi put slaviti po “novim pravilima”. Svjetla na obiteljskim domovima diljem BiH ove godine, u odnosu na ranije, neće se upaliti zbog zatvaranja granica, odnosno ograničenja koja su uvedena diljem Europske unije zbog pandemije koronavirusa. I mise polnoćke ove godine neće biti kao dosadašnjih godina, a brojni vjernici zbog ograničenja i epidemioloških mjera zbog koronavirusa pratit će ih preko televizije ili interneta iz obiteljskih domova. Jedina “tradicija” koja ove godine nije doživjela drastičnu promjenu u odnosu na ranije godine je kupnja darova, namirnica za pripremu neizostavnih božićnih delicija, piše Večernji list BiH. 

Bogata trpeza

No, unatoč svemu, najbitnije je zadržati božićni duh, kažu nam i sugovornici koji su se na sve načine potrudili, unatoč fizičkoj razdvojenosti, i ove godine sa svojim najbližima provesti Božić. Organiziraju se zajedničke molitve, večere na Badnju večer, božićni ručkovi, pa i otvaranje darova, i to sve preko društvenih mreža. Ni prava obiteljska božićna trpeza neće izostajati kod brojnih obitelji koje su ostale “zarobljene” u Njemačkoj, Italiji, Austriji..., za što su se potrudili njihovi najbliži koji su im već ranije poslali pakete koji su, kako su nam i ranije govorili sugovornici, sadržavali suho meso, pšenicu, kolače, darove... - Sin, snaha i troje unučića ove godine neće biti s nama na Božić. Znate, cijela ova situacija s koronavirusom postala je malo “mučna”. Ove godine prvi put nisu dolazili ni tijekom ljetnih godišnjih odmora zbog čega smo se još i više radovali zajedničkim blagdanima. No, onda je stigla vijest da se za blagdane neće moći slobodno kretati, što nam je srušilo sve želje i snove.

No, i iz toga smo na kraju pokušali izvući samo pozitivno. Bez obzira na fizičku razdvojenost, duhom ćemo biti zajedno. Družit ćemo se preko društvenih mreža, zajedno ručati, večerati, otvarati darove... jer to je jedini način da budemo zajedno, ne samo nama nego i brojnim obiteljima koje će biti razdvojene u ovom vremenu korone i ludila - priča nam Anica iz Mostara, koja je, kako nam je kazala, trenutačno u “gužvi” zbog posljednjih predblagdanskih priprema. - Sve krupnije stvari sam pokupovala, sada su mi ostalo još samo nekoliko vrsta kolača za napraviti. Danas ću obaviti posljednju kupnju sitnica i “bacam” se na posao - zaključuje Anica u razgovoru. No, baš kao i Anica, i brojni građani diljem BiH vrše posljednju predblagdansku kupnju kako bi Božić dočekali, koliko god je to moguće, spremno. S druge strane, kako doznajemo, bar onima koji žive u Hrvatskoj neće biti problem doći, bez obzira na to što će se pri povratku morati u izolaciju ili se testirati.

Ne žele biti sami

- Nema te korone koja će me spriječiti da dođem u svoje Posušje i proslavim Božić kao ranijih godina. Istina, cijela situacija oko pandemije koronavirusa nije baš najbolja, ali ja sam ipak odučio doći. Ne želim na Božić biti sam u Zagrebu daleko od roditelja, braće i sestara. Kada su se uvela ograničenja, nas nekoliko se organiziralo, i, evo, već danas krećemo za Hercegovinu.

Kada se budemo vraćali u Hrvatsku, morat ćemo na granici priložiti negativan test na koronavirus ili ići u izolaciju dok ga u Hrvatskoj ne uradimo, ali ni to nam ne predstavlja problem. Bitno nam je samo da se granice u potpunosti ne zatvore neovisno o negativnom testu ili izolaciji, a za ostalo ćemo se već nekako snaći. Za sada nam je najbitnije da dolazimo - priča nam kroz smijeh Marijan kojega, kako je i sam rekao, ni jedna sila ne bi spriječila da Božić ne provede s obitelji u rodnom Posušju.

I tako, dok se jedni spremaju na put prema BiH, drugi vrše posljednje kupnje, a treći pak sebi i svojoj obitelji stvaraju blagdanski ugođaj u svojim privremenim europskim domovima, nadajući se boljem i veselijem sljedećem Božiću. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?