loš standard

Obitelj uz dvije plaće ne može izdržati mjesec i sve troškove

12.03.2019.
u 14:52

Potrošačka košarica sve je skuplja, a platežna moć građana sve manja. Najlošije prolaze obitelji s malom djecom, zaposleni u realnom sektoru, a najugroženiji su umirovljenici. Sindikati, građani i ekonomisti stava su da je ovakvo stanje neodrživo i da se pod hitno mora poduzeti značajnija akcija kako vi se unaprijedio životni standard građana, prenio je N1.

Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi 2019 KM, a prosječna plaća u FBiH 914 KM, podaci su Saveza samostalnih sindikata BiH. Za mnoge obitelji mjesec se svodi na preživljavanje. Tako je i u slučaju Gordane Ostojić čija obitelj, kaže, i sa značajnijim primanjima potroši mjesečno oko 2000 KM.

“Preživljavanje... Samo za lijekove mužu i meni dam oko 300 KM mjesečno. Muž ima dobru mirovinu, ja osrednju plaću. Imamo sina koji isto radi, tako da se svi potpomažemo. Mislim, jedna intelektualna obitelj koja preživljava”, poručila je Gordana Ostojić.

Posebno teško preživljavaju građani sa skromnijim primanjima. Trgovci na jednoj sarajevskoj tržnici pričaju da građani sve češće kupuju artikle i po stotinu grama, prenosi N1.

“Oko polovine zaposlenih radnika, oko 400.000, ima plaću od 600 KM. Ako imamo dva radnika koji rade u obitelji, to je puno manje od potrošačke košarice, tako da ni dvije plaće iz tzv. realnog sektora ne mogu pokriti sve troškove. To pokazuje kako građani stvarno žive”, objasnio je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?