Pravilnik o posmrtninama

Obitelj umrloga umirovljenika u FBiH ima pravo na 371 marku

22.03.2018.
u 07:00

Obitelji umrlih umirovljenika ubuduće će imati pravo na posmrtninu u visini od 371 konvertibilne marke. Ova novina uređena je pravilnikom o isplati posmrtnina za umirovljenike u Federaciji BiH, koji je usvojio Upravni odbor Zavoda MIO Federacije BiH, a sve zahvaljujući novom Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. ožujka.
Ova informacija potvrđena je iz Udruge umirovljenika Federacije BiH.

Primjena počela

Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine udruga umirovljenika Federacije BiH, kazao je za Faktor kako je prvi put od završetka rata zakonski uređeno u Federaciji da obitelji umrlih umirovljenika imaju pravo na posmrtninu koja iznosi 371 KM, koliko je prosječna mirovina u Federaciji BiH. Istaknuo je i kako je primjena tog pravilnika već počela. 
- Kako bi ostvarili to pravo, zakonski nasljednici umrlih umirovljenika u Federaciji BiH trebaju se s potrebnom dokumentacijom, koja sadrži i smrtni list, obratiti u Zavod MIO nakon ukopa sa zahtjevom za isplatu posmrtnine. Zakonski rok za isplatu je 30 dana - kazao je Omerefendić. 
Objasnio je i kako obitelj, ako nema dovoljno novca za pokop, može ostvariti pomoć udruge umirovljenika, ali samo u slučaju ako je umirovljenik bio član neke od udruga. Riječ je o novcu prikupljenom od članarina umirovljenika. - Općinske udruge umirovljenika daju pomoć za pokop u visini od 300 ili 400 konvertibilnih maraka, ovisno o tome koliko su umirovljenici za života uplaćivali za članarinu. Djeca mogu kada im roditelj premine sa smrtnim listom doći u općinsku udrugu kako bi im se isplatio novac za pokop od članarine - objašnjava predsjednik Skupštine udruga umirovljenika Federacije BiH. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH dalje su istaknuli kako mjesečne članarine za umirovljenike iznose od jedne do pet konvertibilnih maraka. 
Sve ovisi o udruzi kojoj umirovljenik gravitira.

Uplata članarine

Tako će, ako umirovljenik uplaćuje po dvije konvertibilne marke, obitelj dobiti 350 KM, a za tri KM mjesečno isplata posmrtnine iznosi 500 KM. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH objasnili su kako je, primjerice, u Tuzlanskoj županiji posmrtnina 800 KM jer umirovljenici mjesečno uplaćuju po pet KM. Visina posmrtnine ovisi i o broju uplata, odnosno razdoblju članstva umirovljenika u udruzi. Tako u nekim županijama, poput Sarajevske, kako bi obitelj ostvarila pravo na posmrtninu iz udruge, umirovljenik mora biti njezin član minimalno godinu dana, odnosno uplatiti 12 članarina.

Ranije su iz spomenute udruge objasnili i kako, od dvije konvertibilne marke članarine, 80 posto ide za posmrtnine, dok ostatak ide za rad udruge, pomoć najugroženijim umirovljenicima u smislu da im se s vremena na vrijeme uruči jednokratna pomoć od 50 ili 100 KM. 
Također, pojedine udruge svoje umirovljenike šalju u toplice. Iz spomenute udruge naveli su i kako je prije rata posmrtnina bila u visini tadašnje prosječne plaće. Prema ranije objavljenim podacima, članarinu u ovom bh. entitetu plaća više od polovine umirovljenika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije