Koliko treba raditi?

Obitelj u BiH prvi milijun eura mora čekati 149 godina

obitelj-ljeto
Foto: Speranza
21.09.2015.
u 06:30


Osim onih rijetkih sretnika koji pogode dobitnu kombinaciju na Lotu ili nekoj drugoj igri na sreću te postanu milijunaši, svi ostali do ‘pošteno’ zarađenog svog prvog milijuna moraju odraditi dva ljudska života. Nekima su milijuni sitniš, oni se brinu o milijardama, no takvih je malo.

Živjeti ‘o zraku’

Građanin Bosne i Hercegovine s prosječnom plaćom od 834 KM postao bi milijunaš nakon što bi odradio punih stotinu godina, preciznije nakon 99 godina i 11 mjeseci rada. Ako se zaposlio već s 25 godina, milijunaš će postati u 125. godini života. No, ima tu još jedan uvjet - radnik mora cijelu plaću ostaviti na stranu, ne smije ni jedan fening potrošiti, ni za hranu ni za struju, nego živjeti “od zraka”. Želi li Bosanac ili Hercegovac zaraditi prvi milijun dolara, onda mora raditi malo duže, točnije 171 godinu, te bi dolarski milijunaš postao u 196. godini života. Za milijun eura trebao bi doživjeti Metuzalemove godine. Iz udruga potrošača smatraju da su prosječna primanja radnika u BiH daleko ispod statističkog prosjeka koji “napuhavaju” plaće iz javnog sektora. Kako tvrde, većina stanovništva živi na rubu egzistencije s primanjima manjim nego što je prosječna plaća, a s radničkim plaćama koje se kreću u rasponu od 370 KM do 400 KM trebalo bi štedjeti više od 250 godina. Gledajući sa stajališta bh. stanovnika, barem onih prosječnih, doći do milijuna je nemoguća misija. No nekima je to moguće. Economist je izračunao da je američkoj obitelji potrebno samo 20 godina da zaradi svoj prvi milijun dolara, što i nije neka nemoguća misija. Za prosječnu obitelj, računajući da u svakoj trećoj rade dva člana.

Milijun eura

Po metodi Economista, bh. obitelji svoj prvi milijun eura moraju čekati 149 godina. U Srbiji još duže - 158 godina, a Makedoncima treba čak 189 godina. Ni Crnogorci to ne bi dočekali do kraja života jer za milijun eura treba raditi 130 godina. U ovoj regiji do prvog milijuna najbrže bi stigli Slovenci, za samo 60 godina, a prosječno hrvatsko kućanstvo na taj magični iznos čekat će 80 godina. Kanađani, Japanci i Danci trebaju za istu svotu raditi tridesetak godina, Francuzima, Nijemcima i Britancima treba četrdeset godina, dok Talijani, Španjolci i Izraelci trebaju raditi gotovo pedeset godina da bi postali milijunaši.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije