Goražde

Obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica

Fena
21.12.2018.
u 15:04

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje odana počast časnim sestrama koje su u Goraždu četnici zvjerski ubili u ratnom vihoru 1941. godine.

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, znanost, kulturu i sport BPŽ, Vijeća za kulturu koji djeluje pri ovom ministarstvu, učenici goraždanskih srednjih škola i Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ danas su simbolično obilježili godišnjicu stradanja Drinskih mučenica. Polaganjem cvijeća na spomen obilježje odana počast časnim sestrama koje su u Goraždu četnici zvjerski ubili u ratnom vihoru 1941. godine.  

- Naša je trajna obveza da se sjećamo njihove žrtve, da znamo što se dogodilo i da svu našu energiju ulažemo u napore da se suprostavljamo mržnji i fašizmu. Vama, dragi učenici, poručujem da ste vi generacija koja treba nositi i zastupati mir u vašim srcima i djelovanju – rekao je resorni ministar Damir Žuga.

Povjesni sat učenicima je održao član Vijeća za kulturu BPŽ Goražde Sead Tafro, koji je i inicijator izgradnje spomen ploče Drinskim mučenicama.

- Čuvajmo sjećanja ne ove časne i hrabre žene, jer je to naša obveza. Njihov trag u Goraždu vodi nas do najprečeg u našim životima, do izgradnje trajnog mira i promovisanja dobrote – kazao je Tafro.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Časne sestre iz reda Kćeri ljubavi božije četnici Draže Mihailovića su zarobili 11. prosinca 1941. godine. Samostan su zapalili, a pet redovnica poveli pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u tadašnju kasarnu, danas OŠ „Husein ef. Đozo“ u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju, spašavajući čast od četničkog terora hrabre časne sestre su skočile sa prozora.

Pred zgradom vojarne, teško ozlijeđene sestre, četnici su ih ubili i potom njihova tijela bacili u Drinu.

U znak sjećanja na časne sestre, poznate kao Drinske mučenice, koje su umjesto poniženja izabrale smrt, u gradu na Drini obilježeno je mjesto njihovog stradanja.

Spomen obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine. Od tada ovu lokaciju u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta. Vođeni su i razgovori o podizanju kapele posvećene hrabrim časnim sestrama, ali ona još uvijek nije izgrađena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?