usora

Obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

sdad
05.04.2017.
u 09:18

U Usori je obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Sukladno zaključku Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine ove se godine obljetnica HVO-a obilježava u 42 grada i općine tijekom sedam dana, dok će središnja svečanost biti u Mostaru, 8.travnja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Vijenci su u Usori položeni pred Središnjim spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Srednjoj Omanjskoj. Uspomeni na poginule branitelje Usore, njih stotinu i deset, čija su imena ispisana na pločama uz spomenik, uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora, poklonili su se i predstavnici općinske vlasti kao i prisutni građani.

Prisutnima, među kojima su se nalazili i učenici osnovne škole fra Ivana Franje Jukića, obratili su se Općinski načelnik Zvonimir Anđelić i Ilija Ivkić, koji je iznio opširan pregled zbivanja na području Usore, od osnutka Hrvatske zajednice Usora, osnivanja 110. HVO brigade, ratnih događanja i podviga sve do samog kraja rata, posebno ističući hrabrost i moral usorskih branitelja te činjenicu kako je 110. HVO brigada Usora jedina čiji pripadnici nisu osumnjičeni za bilo kakav oblik ratnih zločina.

Molitvu za poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane predvodio je fra Ivica Vidak, župnik župe Sivša, a obilježavanju godišnjice HVO-a su ove godine prisustvovali i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Hrvatsko vijeće obrane je bilo oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije