Vitez

Obilježena 23. godišnjica tragedije i zločina u Buhinim Kućama

10.01.2017.
u 08:00

Prema ocjenama vojnih analitičara i zapovjednika HVO-a, 9. siječnja 1994. bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani Lašvanske doline koju su opkolili i stalno napadali višestruko brojniji i daleko bolje naoružani napadači, pripadnici ABiH. Jer, tog 9. siječnja, pod okriljem maglovite zimske noći, pripadnici ABiH upali su u prigradsko naselje Viteza Buhine Kuće i među vojnicima i civilima, mještanima, napravili pokolj.

Opljačkano je i zapaljeno na desetak kuća i gospodarskih objekata, a među 27 poginulih i ubijenih vojnika i civila bila su i devetorica pripadnika PPN “Munje“, pripadnici HVO-a Travnik. Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i videodokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je do sada proces istrage pokrenut. Toga dana videozapisi inozemnih TV kuća, CNN-a i BBC-ja… o ubijenim civilima, ženama i starcima, koji leže ubijeni u dvorištima svojih domova, o kućama i gospodarskim objektima koji gore, obišli su cijeli svijet.

Uz 27 ubijenih vojnika i civila, još trideset vojnika i civila lakše je i teže ranjeno. U povodu dvadeset i treće godišnjice tragedije i počinjenog zločina u Buhinim Kućama, u mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava, slavljena je sveta misa zadužnica koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka. Svetoj misi prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-križ podignut na ulazu u groblje Topala u spomen na žrtve Buhinih Kuća.

Po prvi put ove godine mještani viteških naselja Mali i Veliki Mošunj i Stara Bila, prijatelji, suborci, poznanici, vjernici…, organizirali su molitveni mimohod do više od 6 km udaljenoga groblja Topola. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?