Čapljinska novinarka Ivanka Džajić

“(O)tisak u vremenu” za kraj jedne duge i plodne novinarske karijere

07.01.2021.
u 18:53

Neobičnom knjigom “(O)tisak u vremenu” Ivanka Džajić obilježila je kraj duge i plodne profesionalne novinarske karijere. Reći za ovo djelo da je kronika jednog vremena ili kronika Čapljine, bilo bi nepotpuno jer ona je upravo ono što naslov sugerira - otisak vremena. Priča o vremenu preko novinarskih uradaka saga je o lokalnom i globalnom, jedno od drugog je neodvojivo.

Kao ilustracija zanimljivosti u razdoblju od četvrt stoljeća kada datiraju prvi članci može potvrditi drugi naslov u prvom tomu od 16. veljače 1995. koji glasi “Profesori odlaze u trgovce”, piše Večernji list BiH. Naslov je proistekao iz razgovora sa Stipom Jurkovićem, tadašnjim ravnateljem Srednje škole u Čapljini, a govori o slučaju profesora glazbe koji je katedru zamijenio trgovačkim šankom zbog više plaće. Plaće profesora tada su iznosile 840 kuna?!

More zanimljivosti

Već ovaj podatak sam po sebi ilustrira zanimljivost tematike izlistane na stranicama knjige. Tijekom dvanaest dopisničkih godina uvrštenih u “(O)tisak u vremenu” more je sličnih zanimljivosti, nakon čijeg čitanja se zapitamo – jesmo li mi to zaista (pro)živjeli? I to je još jedna simbolika djela – dvanaest godina kao dvanaest mjeseci u godini. Vrijeme – mjeseci, prolazi i kroz slične događaje – rađanje života se ponavlja. I tako ukrug. Da dvanaest tih “krugova” ne ode u zaborav, pobrinula se kolegica Džajić.

- Ovo je knjiga podsjećanja na jedno burno vrijeme i govori o dinamičnom životu i događajima koji su prohujali ostavljajući traga i u vremenu današnjem i u vremenu budućem. To je vrijeme pogibije branitelja i sjećanja na njih, brige o prognanicima, razvojačenih mladića bez posla, dolazaka brojnih međunarodnih predstavnika, podizanja nepravednih optužnica, ogorčene borbe da se u miru sačuva nacionalni i vjerski identitet, odnosno sve ono što je u ratu izboreno i čak dogovoreno za diplomatskim stolovima, a što je sve zajedno ponovno došlo pod veliki znak pitanja. To je i vrijeme obnove porušenih mostova, naselja i crkava, obnavljanja gospodarstva, povratka u zabranjenu prošlost i govora o onome o čemu se desetljećima šutjelo - uz ostalo ističe Josip Jović, jedan od recenzenta, svojedobno u dva navrata glavni urednik Slobodne Dalmacije.

Trag selotejpa

Sam po sebi zanimljiv je i put nastanka ovoga dvotoma djela koje obuhvaća razdoblje od 1995. pa do 2007. godine. - Originale je marljivo čitao, izrezivao i potom ljepilom u traci (selotejpom) lijepio u bilježnicu formata A4 moj, tada četrnaestogodišnji, sin Damir. Naime, u još uvijek ratnom vremenu drugog ljepila nije mu bilo na raspolaganju. Trag selotejpa vidljiv je kao okvir na nizu prvih tekstova koji su skenirani za potrebe nastanka knjige - kaže kolegica Džajić te kao njoj posebno značajno ističe sinove riječi:

- Mama, evo ti bilježnicu! Ti nastavi izrezivati i lijepiti tekstove jer se tako neće izgubiti, a bila bi to velika šteta - kaže autorica dodajući: - Poslušala sam ga.

Tako nastade knjiga, i to dvotoma, s više od 1100 stranica! Moramo primijetiti da je “(O)tisak u vremenu” Ivanke Džajić i svojevrsna ilustracija novinarima koliko napišu tijekom svog profesionalnog radnog vijeka, i to kao dopisnici, a tek koja brda prođu kroz redovite radne zadatke. Autorica ističe da je vrlo ponosna na to što su njezinu knjigu upotpunili Josip Jović: u dvostrukoj ulozi - urednika i recenzenta, a drugi recenzent je Miro Petrović.

Naslovnicu knjige kreirao je Ivo Pervan, vrsni hrvatski fotograf. Nakladnik knjige je Radiopostaja Čapljina d. o. o. Knjiga je tiskana u SZR “IDMI-Tisak” Gabela. Sponzori izdanja su dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Grada Čapljine, i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije