međuvladina organizacija

O Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA)

06.11.2017.
u 15:47

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) je međuvladina organizacija koja podržava regionalnu suradnju javnih administracija Zapadnog Balkana. Aktivnosti ove organizacije podržava Europska komisija (EK) kroz osiguranje financijskih sredstava, a operativne troškove financiraju države članice putem godišnjih doprinosa.
Države članice ReSPA su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, a predstavnici Kosova sudjeluju u ReSPA aktivnostima koje financira EK.

ReSPA ima svrhu da podrži vlade regije Zapadnog Balkana u razvoju bolje javne uprave, javnih službi i ukupnog sustava upravljanja za svoje građane i gospodarstvo kao i u pripremama za članstvo u Europskoj uniji.

U području javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana, ReSPA služi kao regionalno središte inovacija u istraživanju politika, razmeni znanja i programima povezivanja.

Tematska područja kojima se ReSPA bavi su: reforma javne uprave; europske integracije; upravljanje ljudskim resursima i razvoj ljudskih resursa; e-upravljanje; etika i integritet; javne nabavke; javno-privatno partnerstvo; opći upravni postupci i upravni spor; kvalitetnija regulativa; kvalitet u javnoj upravi i javnim službama.

Glavni ciljevi ReSPA u razdoblju od 2016-2020 su:
• Unapređenje suradnje zemalja članica ReSPA u domenu javne uprave;
• Jačanje kapaciteta javnih uprava zemalja članica ReSPA u skladu sa zahtevima procesa europskih integracija;
• Razvoj ljudskih resursa u javnim upravama zemalja članica ReSPA u skladu sa europskim Principima javne uprave.

Ove ciljeve ReSPA ostvaruje kroz tri stuba svog Programa rada:
(1) Europske integracije: Unapređenje kapaciteta javnih uprava zemalja članica ReSPA neophodnih za uspješno provođenje procesa europskih integracija;
(2) Reforma javne uprave: Unapređenje i poboljšanje suradnje i razmene iskustava koje su vezane za aktivnosti zemalja članica ReSPA u reformi javne uprave i evropskim integracijama;
(3) Upravljanje za ekonomski rast: Osiguranje koordinacije u provođenju Dimenzije N – Efikasne javne službe kao deo stuba „Upravljanje za ekonomski rast“ Strategije „Jugoistočna Europa 2020“.

Glavna dostignuća ReSPA tijekom 2017: Više od 50 aktivnosti vezanih za umrežavanje i izgradnju kapaciteta (seminari, radionice, konferencije, studijske posete, sezonske škole, treninzi, sastanci) u kojima je sudjelovalo više od 1,500 javnih službenika iz zemalja Zapadnog Balkana i više od 200 međunarodnih i regionalnih stručnjaka; 10 regionalnih komparativnih istraživačkih projekata s preporukama za praktične politike u oblasti reforme javne uprave.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?