Denis Zvizdić

O Prometnoj zajednici zajednici kad budemo imali konsenzus

18.07.2017.
u 19:45

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govorio je danas nakon sjednice Predsjedništva SDA o radu najvišeg organa izvršne vlasti u državi nakon nepostizanja konsenzusa o ulasku BiH u Prometnu zajednicu.
Zvizdić je kazao da je u dosadašnjem radu Vijeće ministara jednoglasno usvojilo više od 3.000 materijala te da su ministri uspjeli zadržati stabilan ambijent baziran na međusobnom razumijevanju i uvažavanju argumenata, piše Klix.ba. 

Govoreći o Prometnoj zajednici, kazao je da je ta procedura pokrenuta još 2009. godine, a 2010. je tadašnje Predsjedništvo BiH dobilo osnove sporazuma i sam ugovor.

"Materijal ugovora je dvaput bio na Vijeću ministara prije našeg odlaska u Trst, dakle pravovremeno smo reagirali. Nismo dobili nikakve konkretne primjedbe Vlade RS osim sugestije ili stava nekoliko dana prije Trsta da BiH to treba potpisati kada bude članica Europske unije, što naravno tada praktično neće biti niti potrebno", istaknuo je Zvizdić.

U tri dana pred odlazak na Summit premijera i šefova država u Trst stigla su, kako je naveo, tri dopisa s različitim stavovima Republike Srpske i primjedbama koje nisu ni mogle biti uvažene jer se definirani ugovor sa Prometnom zajednicom ne može mijenjati.

"Potom smo stigli do protuustavnog i protuinstitucionalnog zahtjeva o rotaciji državnog s entitetskim ministarstvima u predstavljanju države u međunarodnim poslovima", kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici 12. srpnja u Trstu potpisale su sve zemlje Zapadnog Balkana osim BiH.

"Sat vremena prije potpisivanja ugovora od drugih zemalja Zapadnog Balkana imali smo informaciju da bi ugovor mogao biti prihvaćen, a da bi se detalji trebali rješavati kasnije. S obzirom da je u našem fokusu bilo potpisivanje ugovora o Prometnoj zajednici, pokrenuta je telefonska sjednica, ali na njoj nije bilo konsenzusa. Ja sam osobno uvijek glasovao za i to su uradili i ostali ministri iz SDA, kao i ministar Jusko iz SBB-a. Za ostale ministre ne mogu jamčiti, ali u svakom slučaju nemamo ukupan rezultat. Mi ćemo taj materijal vratiti u redovitu proceduru kada se iscrpe sve primjedbe i kada budemo imali konsenzus", poručio je danas Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije