Željana Zovko

O nefunkcioniranju BiH priča se na najvišim razinama Europe

02.02.2019.
u 10:00

Željana Zovko glas je bosanskohercegovačkih Hrvata u Parlamentu Europske unije. Kroz Klub zastupnika Europske pučke stranke, u kojem je i HDZ Hrvatske, govori o BiH, hrvatskom pitanju i mnogim drugim problemima koje je važno otkloniti kako bi BiH krenula naprijed. U intervjuu je eurozastupnica govorila o svehrvatskom zajedništvu u BiH, pogledima Europskog parlamenta na BiH, budućnosti...

Unatoč nastojanjima da se Hrvate u BiH potpuno razvlasti i razjedini, to je nemoguće. Potvrdio je to i nedavni sabor HNS-a gdje je 14 stranaka potvrdilo svehrvatsko zajedništvo. Kako vidite to zajedništvo i iz perspektive EU-a, ali i BiH, gdje ste rođeni?

- To i dalje pokazuje da su Hrvati ujedinjeni oko iste ideje, a to je učvršćivanje položaja hrvatskog naroda, kako na međunarodnoj sceni tako i u okvirima BiH. Svehrvatsko zajedništvo pokazuje da svi politički subjekti bh. Hrvata idu k zajedničkom cilju, a to je da se tortura kroz koju Hrvati prolaze u posljednjih 20 godina završi i da se konačno pitanje o jednakopravnosti riješi. Svehrvatsko jedinstvo koje se dogodilo i zbog Deklaracije HNS-a, koja je sveobuhvatna, uvijek se pokazuje u najtežim trenucima u povijesti. Izuzetno je važna snaga koja iz tog jedinstva proizlazi, kao i poruke koje se šalju svijetu da BiH mora biti stabilna zemlja koja će ići k europskim integracijama i da apsolutno Hrvati ne mogu biti isključivi kadar, nego čimbenik koji će privući BiH Europskoj uniji. Hrvati i dalje mogu biti predvodnici europske BiH, ali na način da im se prizna da su jednakopravan narod, što do sada nije bilo.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije