ŽO HDZ HNŽ

Ministarstvu prosvjete HNŽ nedostaje kadar koji bi zastupao interese Hrvata

11.05.2017.
u 11:35

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije održao je X. redovitu sjednicu u Mostaru 9. svibnja, pod predsjedavanjem predsjednika Ljube Bešlića, na kojoj su razmatrana aktualna i tekuća pitanja u županiji.

Ključna točka dnevnog reda odnosila se na stanje u obrazovanju kao i osvrt na Nacrt Zakona o prosvjetnoj inspekciji u HNŽ-u. Istaknuto je kako u Ministarstvu prosvjete HNŽ već duže vrijeme nedostaje kadar koji bi zastupao interese hrvatskog naroda u HNŽ te kako je nužno ojačati kapacitete Zavoda za školstvo HNŽ koje trenutno djeluje kao jedini mehanizam zaštite obrazovanja Hrvata u HNŽ-u.

Zbog sve većeg problema upisa učenika u srednje škole potrebno je što skorije zakonski regulirati ključne točke vezane uz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje uz usvajanje Programa o zabrani mijenjanja nastavnih planova i programa na razdoblje od pet godina koji bi financijski rasteretio roditelje djece u HNŽ-u. Članovi ŽO naznačili su kako je nužna usklađenost i koordinacija obrazovnih politika legitimnih predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama, zastupljenih u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine, uz izradu obrazovnog kurikuluma kao baze za opstojnost hrvatskog naroda u BiH.

Četvrta točka dnevnog reda odnosila se na zakone u proceduri u Parlamentu Federacije BiH koji su od značaja za HNŽ te jedinice lokalne samouprave. Članovi ŽO HDZ-a BiH HNŽ jasno su istaknuli štetnost takvih prijedloga te ukazali na potrebu uključivanja županijske skupštine koja bi dala svoje očitovanje za navedene zakonske prijedloge jer ih se isti prijedlozi izravno tiču. Prijedlozi zakona, naglašeno je, trebaju proći javnu raspravu koja bi uključila sve relevantne institucije i aktere s ciljem zaštite interesa hrvatskog naroda pri čemu je nužno postići suglasje svih legitimno izabranih hrvatskih zastupnika čime bi se spriječilo slabljenje županija i općina koje vode daljnjoj centralizaciji BiH.

Predsjedništvo Županijskog odbora i Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ raspravljali su o Izvješću o radu Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i ocijenili ga iznimno pozitivnim te su u cijelosti podržali rad dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade i ministara u Vladi Hercegovačko – neretvanske županije, priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije