Nije dovoljno samo upućivati na problem

Nužne strože kazne za roditelje djece koja prijete

19.03.2024.
u 07:23

Očigledno je da sankcije za počinitelje ovakvih kaznenih djela do sada nisu bile adekvatne jer se ona ponavljaju, kaže Vovna

U pet osnovnih škola na području Ilidže jučer u 12.20 stigao je e-mail s prijetećom porukom i dojavom o postavljenoj bombi. Ova informacija je potvrđena za klix.ba u MUP-u SŽ-a.

Dojave su stigle u škole u Sokolović Koloniji, Rakovici, Maloj Aleji, Doglodima i Pejtonu. Učenici i zaposlenici škola su evakuirani. Dojave o postavljenim bombama česte su pojave. Policija radi na identifikaciji i pronalasku osoba koje su uputile prijetnje. Prijetnje i incidenti s maloljetnicima sve su učestaliji. Alarm za uzbunu već odavno je upaljen, a očigledno se nedovoljno čini kako bi se ova pojava spriječila.

Na prijedlog nadležnog tužiteljstva Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor maloljetnom R. T. iz Bileće, osumnjičenom da je počinio kazneno djelo terorizma. Ovaj Bilećanin (17) putem društvene mreže TikTok objavio je detaljan plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, sa satnicom početka napada, popisom mrtvih i ranjenih, najavom da će na kraju izvršiti samoubojstvo, da bi na kraju priznao to što je učinio te izjavio da je sve bila šala. - Što više ukazujemo na probleme, oni se sve češće ponavljaju - kazala je za Avaz profesorica sociologije iz Tuzle Smiljana Vovna.

- Nije dovoljno samo upućivati na problem nego se počinitelji trebaju kazniti. Ako je riječ o maloljetnim osobama, onda njihovi roditelji trebaju snositi odgovornost - dodaje Vovna.

U eri kada pristup društvenim mrežama nema ograničenja, odgovornim za ovakve i slične postupke ona smatra roditelje, koji moraju imati uvid u ono što njihova djeca rade, kojim portalima ili mrežama pristupaju.

- Prosječan roditelj danas je zaokupljen poslom i brigom za egzistenciju, a djecu je ostavio prosvjetnim djelatnicima koji, ipak, nisu čudotvorci. Od nas se očekuje da ih naučimo, ali i da ih odgojimo, a često i da ispravimo sve propuste koji su posljedica nebrige u obitelji. Očigledno je da sankcije za počinitelje ovakvih kaznenih djela do sada nisu bile adekvatne jer se ona ponavljaju. Nimalo nije bezazlena poruka upućena školi da će se dogoditi pokolj i opravdan je strah roditelja koji nisu poslali svoju djecu u školu. Ova praksa mora prestati - ističe Vovna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?