Neum dobiva nove goste, a podaci iz dosadašnjeg tijeka sezone upućuju na zaključak kako će ovo ljeto polučiti dobre rezultate

Novost u Neumu - iz Hrvatske vrše rezervacije za ljetovanje, cijene su niže, a razina kvalitete ista

storyeditor/2023-06-20/Plaza-Neum-puna.jpg
07.07.2023.
u 12:28

Čisto more, uređene plaže, pristupačne cijene, kvaliteta na razini drugih mediteranskih ljetovališta - Neum, jedan od jadranskih turističkih bisera, i ove godine očekuje iznimno dobre rezultate kada govorimo o posjećenosti, a novina je što se u ovoj sezoni pojavljuju i gosti s jednog tržišta s kojega se to ranije nije moglo očekivati, piše Večernji list BiH.

Dobri pokazatelji

Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera općine Neum, u razgovoru za Večernji list potvrdio je kako se u Neumu bilježe rezervacije gostiju iz Republike Hrvatske, a to je nešto potpuno novo kada je riječ o sezoni u tom gradu. To do sada nije bio slučaj, Butigan ističe kako razlog leži u nižim cijenama u odnosu na Republiku Hrvatsku, a jednakoj razini kvalitete smještaja i usluga. Ovakvi trendovi zasigurno će dobro doći turističkim djelatnicima u Neumu, koji su u ovoj sezoni prilično neočekivano dobili nove goste. Butigan nam kaže i kako su zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone te ističe kako će rezultati na samom kraju biti dobri iako se, dodaje, još uvijek ne može očekivati dosezanje rekordne 2019. godine.

Turističku ponudu svakako će i ove godine dopuniti aktivnosti u brojnim drugim segmentima, počevši od kulture pa do zabave, a sve kako bi se gostima omogućila diversificirana ponuda kojom se Neum želi dodatno pozicionirati na karti privlačnih mediteranskih ljetovališta. Tako je nedavno svečano otvorena manifestacija “Neumsko ljeto 2023.”, a kako su naglasili iz Općine, taj događaj već treću godinu zaredom najavi sve događaje koji nas toga ljeta očekuju kroz zabavan sadržaj, uz brojne goste, uglednike iz društvenog, gospodarskog i političkog života BiH i Hrvatske, ali i Crne Gore.

Načelnik općine Neum Dragan Jurković tom je prilikom uputio na važnost turizma u Neumu, poručivši kako se turizam iz godine u godinu mijenja i da se Neum trudi pratiti sve ukorak s vremenom. Zahvalio je svima na dolasku, na potpori koju pružaju Općini Neum i poželio svim gostima ugodan boravak u jedinom bh. gradu na moru.

Prisutnima se obratila i prof. dr. Mirjana Milićević koja je, prije svega, pozdravila domaćine i zahvalila na pozivu. Prof. Milićević je kao stručnjakinja za turizam na čelu tima za izradu strategije razvoja općine Neum. Naglasila je kako je ta dužnost u isto vrijeme izazov i zadovoljstvo te da Neum doista ima što pružiti svojim gostima, od mora do zaleđa.

Kulturni dio ponude svakako je jedan od važnih segmenata strateškog razvoja Neuma koji cilja na razvoj održivog turizma. Smjernice tom razvoju mogu biti i podaci iz dviju pandemijskih godina, pogotovo kada se govori o popunjenosti kapaciteta i broja posjeta, a prošle je godine sezona, zahvaljujući i povoljnim vremenskim prilikama, odnosno visokim temperaturama, praktički trajala do 1. studenoga. Neum inače cilja imati od 150 do 170 dana aktivnog boravka, odnosno sezone, a u ostvarenju tog plana važna je sinergija i produktivan odnos vlasti, hotelijera, ugostitelja i svih ostalih koji upotpunjuju turističku sliku. Istodobno, aktivno se radi i na daljnjem podizanju kvalitete usluge, smještaja i svega onoga što je gostu važno, a sve zajedno ide u prilog ocjenama prema kojima Neum postaje sve prepoznatljivija lokacija u mediteranskim okvirima.

Značaj

Važan segment daljnjeg gospodarskog razvoja leži i u zaleđu koje nudi savršen omjer prirodne i kulturne baštine, kao i gastronomije, a svi navedeni elementi upućuju na zaključak kako zaleđe sa svojim selima predstavlja značajan potencijal koji jamči ostanak i opstanak. Tomu svakako doprinosi i brza cesta od Neuma do Stoca na koju se gleda kao na važan segment s obzirom na to da omogućuje bržu i sigurniju prometnu vezu s unutrašnjošću, ali i stvara pretpostavke za sve veći broj turističkih posjeta koji iz smjera Dubrovnika idu prema Mostaru, Međugorju, Sarajevu... Zaleđe istodobno može gostima i putnicima ponuditi i autohtonu kuhinju, a među ostalim, i vrhunska maslinova ulja kojima Neum iz godine u godinu napreduje, a sve navedeno jasan je signal kako poljoprivredna djelatnost može biti usko vezana s ukupnom turističkom ponudom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?