Fakultet u Mostaru

Novoosnovani Centar pomoći će realizaciji raznih projekata

09.12.2016.
u 09:00

Ovih dana osnovan je Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Bio je to neposredan povod za razgovor s predsjednicom Centra dr. sc. Gordanom Iličić, docenticom na kolegijima “Uvod u političke sustave”, “Komparativna politika”, “Komparativni politički sustavi” i “Modeli demokracije u podijeljenim društvima” te pročelnicom studija politologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Vizija znanosti

- Ideja za pokretanje krenula je s Odjela politologije Filozofskog fakulteta, a nadahnuo nas je naš dekan Zoran Tomić te njegova strategija i vizija znanosti, znanstvenika i istraživača. Centar smo osnovali kao reakciju na potrebu za kompetentnim odgovorima društvene i političke zbilje u Bosni i Hercegovini, zemljama regije i šire, ovisno o tematskim potrebama i naših istraživačkih kapaciteta. Konstituirajuću sjednicu održali smo sredinom studenoga, za tajnika je izabran Ivan Ćubela, za potpredsjednika Ivan Vukadin, a predsjednica sam ja. Centar se sastoji i od Akademskog i Istraživačkog odbora. U Akademskom odboru su naši profesori i docenti Mile Lasić, Irena Musa, Damirka Mihaljević, Žarko Dugandžić i ja. U Istraživačkom su također brojni profesori, docenti, asistenti i istraživači, domaći i gostujući. Tu bih posebno izdvojila imena poput Boška Picule, Jadranke Polović, Davorke Budimir i Petera Smerige, našega kolege iz Slovačke. Naravno, u tijeku su pregovori s drugim uglednim znanstvenicima, ali o tome ćemo drugi put, govori za Večernji list doc. dr. sc. Gordana Iličić.

Ostali bliski ciljevi

U ogromnom rasponu ciljeva i djelatnosti Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta posebno mjesto u Statutu pripada razvitku znanstvene discipline politologije. - Osim promicanja same znanstvene discipline politologije, postavljeni su i ostali bliski ciljevi, a to su okupljanje, uz politologe, i znanstvenika iz ostalih društvenih i humanističkih disciplina. Smatramo da to može značajno doprinijeti jezgrovitom pružanju mjerodavnih odgovora, analiza, rješenja. Također, smatramo da to može pomoći interdisciplinarnom pristupu u realizaciji raznih projekata, ali i izradi politoloških baza podataka koje mogu poslužiti kao relevantno polazište i novinarima, diplomatima, državnoj upravi, članovima političkih stranaka, predstavnicima civilnog društva te široj zainteresiranoj javnosti. Namjera nam je stoga pružati usluge političkog savjetovanja, političkog marketinga, organizirati seminare i okrugle stolove i slične aktivnosti, poput intelektualno-komunikacijskih okupljališta i kreativnih rasprava, zaključila je Gordana Iličić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije