čapljina

Novom šetnicom od grada pa sve do ville rustice Mogorjelo

24.09.2021.
u 20:13

Prije desetak dana počeli su radovi na nogostupu od urbanog središta Čapljine prema Gabeli, odnosno Gabela Polju.

Inženjer Mario Vlahić, koji obavlja poslove nadzora, objašnjava kako je riječ o sanacija nogostupa u Ulici Augusta Šenoe od prvog kružnog toka u gradu do nekropole, odnosno ville rustice Mogorjelo, piše Večernji list BiH

Skidaju se stari rubnjaci

- Radove izvode Putovi Grude, a podizvođač je SZR Rotim iz Čapljine. Dionica je podijeljena na dva LOT-a. Prvi LOT je parter ispred zgrada, a drugi nogostup uz prometnicu R-425-a do Mogorjela. Prva dionica malo čeka dok lokalno komunalno poduzeće ne izmjeni dio cijevi pa smo krenuli na LOT 2, drugu fazu do ville rustice. Radi se kompletno sve što se tiče nogostupa, skidaju se stari rubnjaci, cestovni i pješački, skida se postojeća, stara kocka, radi se nova zelena površina pa zalijevanje zelene površine. Drvored ostaje, osim drveća koje se nalazi nasred postojeće šetnice, ali 95 posto drveća i zelenih površina ostaje onako kako je bilo. Sama dionica dugačka je 1100 metara - navodi Vlahić.

- Na kompletnoj dionici radit će se nova rasvjeta od grada do ville rustice Mogorjelo. Kad se završi, to će biti nova šetnica i zelena površina uz potpuno novu rasvjetu, tako da će građani moći uživati u ovom dijelu grada koji će, u neku ruku, i otvoriti ovaj južni ulaz u Čapljinu. Ako se s vremenom nađu sredstva da se uredi i desna strana, pa nova prometnica, novi asfalt, to bi onda bio pun pogodak. Međutim, i ovako će Čapljina bljesnuti kad se s juga ulazi u grad, a mislim da će na velikom dobitku biti i villa rustica Mogorjelo - konstatira Vlahić od kojega smo također doznali da bi radovi trebali biti završeni do polovine siječnja iduće godine.

- Ima nekih nepredviđenih prepreka u obliku cijevi na neočekivanim mjestima i slično, ali nadam se kako će sve biti završeno u planiranom roku - kaže Vlahić.

Doista, uređenje nogostupa neće samo otvoriti urbano područje Čapljine prema jugu nego će i villu rusticu Mogorjelo otvoriti za izletničke, pa i turističke posjete laganom šetnjom do odredišta. Treba svakako istaknuti da je Mogorjelo jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba u Bosni i Hercegovini, pa i šire. S razlogom se ubraja u najljepša zdanja kasne antičke kulture u regiji. Mogorjelo je otkrio i otkopavanje vodio Carl Patsch u razdoblju od 1899. do 1903. godine.

Široki nogostup, koji će kroz aleju platana uz rasvjetu voditi do Mogorjela, otvorit će i grad i villu rusticu.

Sredstva i iz EU fondova

Dosadašnja šetnica rađana polovinom osamdesetih godina prošlog stoljeća je zbog vremena i moćnih žila platana bila dotrajala pa će ovo osvježenje dobro doći cijelom krajobrazu.

Investitor navedenih radova je Grad Čapljina, a dio sredstava za uređenje nogostupa prema Mogorjelu i još nekih dionica trebao bi biti osiguran iz EU fondova zahvaljujući partnerstvu s Makarskom i Gradcem iz Republike Hrvatske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?