prijedlog

Novinari u BiH traže beneficirani radni staž

Novinari
24.02.2017.
u 21:14

Izloženost stresu, pogledu javnosti, rad vikendom - sve su to razlozi da i novinari dobiju beneficirani radni staž, predložio je Siniša Vukelić

Predsjednik Kluba novinara Banja Luke Siniša Vukelić predložio je Upravnom odboru Udruženja BH novinari da i medijski radnici imaju beneficirani radni staž. Iz N1 su provjerili koliko je realno da i novinari stoje rame uz rame s policajcima, vojnicima, rudarima...

Radilo se o ljudskom ili faktoru prirode, novinarski posao jedan je od najstresnijih. Potvrđuje to i biznis magazin Forbes kada poslove prezentera i novinara stavlja među 10 najstresnijih u 2016. godini. 

Izloženost stresu, pogledu javnosti, rad vikendom - sve su to razlozi da i novinari dobiju beneficirani radni staž, predložio je Siniša Vukelić na sastanku Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

"Već postoji velika podrška kolega u Srbiji i Hrvatskoj, koji su također tražili beneficirani radni staž. U Srbiji je to bilo dva mjeseca na dodatnih godinu dana. Mislim, zakoni su na entitetskoj razini. Morale bi biti promjene u zakonodavnim organima, skupština na razinama RS i FBiH, ali problem je jedan i može se riješiti na ovakav, istovijetan način", smatra Vukelić.

Da zbog uvjeta rada novinari u radnom i mirovinskom zakonodavstvu ipak zaslužuju drugačiji tretman, smatraju i u Vijeću za tisak.

"Ne znam je li realno, ali je definitvno potrebno. Mi smo to tražili i kada sam ja u Jugoslaviji bila mlada novinarka. Novinarima jeste potreban beneficiran radni staž ili beneficije da se mogu oporaviti od dnevnih zadataka ili nečega što je vrlo stresno", objašnjava Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak.

Da bi se na nekom radnom mjestu staž računao sa uvećanim trajanjem, postoje i uvjeti: tjelesni napor, štetni utjecaji i pored adekvatne zaštite, oštećenja zdravlja zbog štetnih utjecaja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?