lokalni izbori

Novi Travnik, Jajce, Uskoplje i Busovača u igri za dobivanje načelnika HNS-a

09.10.2020.
u 16:59

Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Novi Travnik i Busovača mogle bi biti općine u kojima će Hrvati po prvi put, ili nakon duljeg vremena, osvojiti poziciju načelnika, a takve prognoze temelje se ne samo na broju potencijalnih glasova već i činjenici da hrvatski kandidati vode izuzetno pomirljivu kampanju, s fokusom na gospodarskim temama, kao i problemima koji jednako pogađaju Bošnjake i Hrvate, piše Večernji list BiH

Poruke s terena

Jasno je kako su hrvatske stranke u navedenim općinama ponudile mlađe kandidate koji imaju viziju razvoja općina te energiju za provođenje brojnih ideja kako privući veći broj investicija, a sami su neopterećeni nekim nacionalnim temama koje se rješavaju na višim razinama te su spremni raditi za sve građane općine iz koje dolaze. Kandidati stranaka HNS-a u svojim su predizbornim porukama u nacionalno mješovitim općinama jasno ponudili ruku prijateljstva bošnjačkom narodu te ga pozvali na suradnju u razvoju potencijala koji sve ove općine može učiniti mjestom lagodnijeg života; života u kojemu će mladi imati priliku za posao i razvoj vlastitih poslovnih ideja te u kojem će se suživot Hrvata i Bošnjaka pokazati u najboljem svjetlu. Lokalni izbori festival su demokracije koji producira rezultate od kojih najveću korist imaju upravo stanovnici pojedine općine, neovisno o narodu iz kojega dolazili te je istima na lokalnim izborima na prvom mjestu odabrati ljude koji će znati otkloniti nedostatke u funkcioniranju općinske vlasti, pojednostaviti birokratske procedure te stvoriti klimu koja će poduzetnicima omogućiti lako i brzo pokretanje biznisa i zapošljavanje.

Kako je to utvrdio nedavno Dražen Matišić, zajednički kandidat HNS-a za načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje, mora se pronaći funkcionalniji pristup privlačenja investitora, realizacije programa za podršku razvoja, uvezivanja gospodarskih subjekata, poljoprivrednih proizvođača kroz poslovne inkubatore, klastere i kompetencijske centre. Istaknuvši kako će, sve dok postoji dobra volja za suradnjom, život biti bolji svima u Gornjem Vakufu-Uskoplju, Matišić je detektirao i ključnu poruku - pronaći ono što nas spaja i zajednički interes, ostanak budućih generacija u općini, poručivši pritom kako se rad, trud i znanje moraju vrednovati, a posebno privatni sektor, koji je u krajnje neravnopravnijem položaju od javnog.

Sličnog razmišljanja je i Stjepan Dujo, kandidat stranaka Hrvatskog narodnog sabora za načelnika općine Novi Travnik, koji ističe kako komunalni problemi, nedostatak posla, nefunkcionalna birokracija pogađaju jednako i Hrvate, i Bošnjake i, Srbe, sve narode i pojedince te kako se učinkovitim iskorištavanjem velikih potencijala, kao i pokretanjem Poslovnog inkubatora, ovoj općini mora vratiti prosperitet. Gospodarstvo je i u fokusu kandidata za načelnike drugih općina, ali i u porukama koje se čuju od nositelja lista za općinska vijeća, a kako stvari stoje, zajednički nastup hrvatskih stranaka rezultirat će osvajanjem mandata u nekim sredinama gdje su Hrvati sada u manjini. Primjer je Zenica gdje su HDZ BiH i HDZ 1990. dogovorili zajedničku listu te se očekuje kako će Hrvati imati mandat u gradskoj Skupštini.

Važnost rezultata

Mandat se očekuje i u Skupštini općine Jablanica, a očekivanja su i kako bi se uspjeh mogao postići i u Konjicu gdje postoji zajednička lista koju čine dva HDZ-a i HSP BiH. HDZ BiH i HDZ 1990. zajedno nastupaju i u Srebreniku, Šamcu, Bihaću, ali i u Novom Travniku, dok je u Jajcu ponovno dogovorena koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu koju čine HDZ BiH, HKDU BiH i HSP BiH. Pritom, imati što više pozicija u općinskim vijećima, poput onoga novotravničkoga, znači mnogo u kontekstu podizanja razine utjecaja na realizaciju brojnih važnih infrastrukturnih i drugih gospodarskih projekata. Takvo što upravo se dogodilo u Jajcu gdje su hrvatske stranke imale najveći broj mandata, 11, te time postale nezaobilazni element kada je riječ o kreiranju nekih važnih općinskih politika. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?