POTREBE TRŽIŠTA

Novi smjer rudarstva u Varešu, učenicima stipendije i stažiranje

stipendije
30.05.2021.
u 14:39

Iskopavanjem srebra u Varešu pokrenut je i novi smjer u Srednjoj mješovitoj školi NORDBAT-2, a radi se o rudarstvu, čiji će ponosni sponzor biti Eastern Mining d.o.o., koji u Varešu planira iskopavati rudu i napraviti svjetliju budućnost u ovom mjestu.

Pozitivne priče iz Vareša ne prestaju stizati, a posljednja se tiče novog smjera u srednjoj školi, koji će biti posvećen novim tehnikama u rudarstvu. Kako je potvrđeno za Klix.ba, ponosni sponzor Eastern Mining će stipendirati i deset učenika i učenica koji upišu ovaj smjer te će imati mogućnost obavljanja pripravničkog staža nakon završetka školovanja.

Novi smjer će sadržavati najnovija dostignuća i saznanja iz ovog područja industrije, koje se drastično razvilo. Rudarstvo je sada moderna industrija koja primjenjuje svu najnapredniju tehnologiju i znanja iz svih znanstvenih polja.

"Mi vidimo ovaj novi smjer kao logičan nastavak našeg rada u Varešu i produžetak uloge Vareša u industrijskom području BiH. Ovaj grad je oduvijek bio referenca za rudarstvo i rudarsku industriju, i baš kao što je imao značajnu ulogu u takozvanoj ‘trećoj industrijskoj revoluciji’, sasvim je logično pretpostaviti da će imati ulogu i u četvrtoj. Ponosni smo što smo u prilici uložiti u najvrednije što ova zajednica ima – a to su mladi ljudi, omogućavajući im da imaju izbor prilikom odabira buduće karijere. Adriatic je ovdje došao da ostane i mi smatramo da smo snažni onoliko koliko je snažna i zajednica u kojoj radimo", kazao je izvršni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović.

Direktor škole Mirnes Hrvat je kazao da su ponosni na činjenicu da uvođenje novog smjera ustvari odgovara na potrebe tržišta rada, što nije uobičajena pojava ni ovdje, a ni u regiji.

"Odluka kompanije Eastern Mining da uloži u ovaj smjer pokazuje opredjeljenje za obrazovanje visokokvalitetnog kadra. Praktični dio ovog smjera će se odvijati u pogonima kompanije Eastern Mining, gdje učenici neće biti puki promatrači, nego će sudjelovati, u potpunosti, u svim fazama moderne rudarske proizvodnje", kaže Hrvat.

Deset najbolje rangiranih učenika dobivat će po 100 KM stipendije mjesečno tijekom deset mjeseci u godini, a bit će im ponuđeno i 12-mjesečno pripravničko stažiranje nakon završetka školovanja. Najbolji stažisti bit će nagrađeni i stipendijom za fakultet srodnih nauka.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojske županije Spahija Kozlić je kazao da buduća investiranja Eastern Mininga ne podrazumijevaju samo investiranja u razvoj rudarskog sektora i mehanizacije, nego to prioritetno podrazumijeva investiranje u ljudstvo.

"Započet je i proces promocije novog smjera u osnovnim školama Vareša, Breze, Podlugova, Kaknja i Olova, kojim se u narednim danima žele predstaviti sve mogućnosti koje ovaj smjer donosi sa sobom", zaključio je Kozlić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije