Električna energija

Novi opskrbljivači čekaju podizanje cijene

05.02.2016.
u 07:15

Tržište funkcionira po principu ponude i potražnje. Kada je tržište usmjereno na jednog ponuđača, onda i nema konkurentnosti, piše Večernji list BiH. Po pitanju električne energije situacija se rasporedila po entitetima, ali i nacionalnoj zastupljenosti. Međutim, u RS-u bi se stvari uskoro mogle promijeniti s poskupljenjem struje, a svjesni su toga i u Elektroprivredi RS. Naime, po pisanju ATV-a, iako je više od godinu dana tržište električne energije službeno slobodno, do sada konkurencije nije bilo zbog izuzetno niske prodajne cijene. Stvari se moraju mijenjati, a upravo to čekaju velike kompanije poput njemačkog RWE-a ili Hamovićevog EFT-a. - Oni se pripremaju upravo za taj dan. Kada se poveća cijena, oni dolaze i normalno, mi se onda moramo boriti s njima za što bolju uslugu i što nižu cijenu. To su uvjeti tržišta”, rekao je za ATV Nenad Radović, izvršni direktor za pravne poslove u Elektroprivredi Srpske. Zbog toga se ponovno kalkulira s postocima. Neslužbeno, struja će poskupiti krajem proljeća i to za pet ili šest posto. Dovoljno da ERS i dalje bude najjeftiniji opskrbljivač kućanstava. Kada su industrijski kupci u pitanju, svaki scenarij je moguć.

“Ovisi, prije svega, o njihovim tržišnim sposobnostima, ali i o cijeni električne energije koju će nuditi Elektroprivreda Republike Srpske. Također, bitan čimbenik je i kretanje cijena na regionalnom tržištu električne energije i gdje će ta roba naći svoga kupca”, istaknula je Nada Ćeranić, šefica Odjela za tarife i tržište u Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske. U BiH 23 gospodarska društva imaju dozvolu za trgovinu i opskrbu električnom energijom. U Republici Srpskoj za sada je izdano šest dozvola. Do faktičke liberalizacije tržišta Elektroprivredu još čeka posao razdvajanja distributivnih poduzeća jer je to jedan od preduvjeta da svi opskrbljivači budu ravnopravni na tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije