Formiranje vlasti konačno pri kraju u jedinoj županiji bez nove Vlade

Novi ministri čekaju potvrdu Skupštine, Vlada nakon 8 mjeseci

vlada
Foto: VL FOTO
06.07.2015.
u 15:01

Formiranje vlasti trebaju potvrditi zastupnici u Skupštini HNŽ-a

Prema najavama od prije nekoliko dana, Hercegovačko-neretvanska županija trebala bi ovoga tjedna dobiti novu županijsku Vladu. HNŽ je zadnja županija u kojoj još uvijek nije formirana Vlada. Predstavnici SDA i HDZ-a BiH potpisali su sporazum o suradnji na temelju kojega bi trebala biti formirana nova vlast, a potvrda izbora novih ministara treba još dobiti potporu u županijskoj Skupštini. Kako se neslužbeno doznaje, danas će u Skupštini HNŽ-a biti održan kolegiji na kojemu će se razgovarati o mogućem datumu zasjedanja.

Sjednica Skupštine

- Još uvijek nije poznato kada će sjednica biti održana. Više ćemo znati nakon današnjeg kolegija, rekli su nam naši sugovornici iz Skupštine HNŽ-a. Inače, prema sporazumu dvije stranke, HDZ BiH će predložiti ministre u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu prometa i veza, Ministarstvu za pitanja branitelja, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi. SDA će predložiti ministre u Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, od kojih će jedan biti iz reda srpskog naroda. - Stranke potpisnice Sporazuma suglasne su kako će nakon potvrđivanja Vlade HNŽ, a najkasnije trideset dana od potvrđivanja, razmotriti i zaključiti aneks ovog sporazuma koji će definirati raspored drugih dužnosti u ministarstvima, upravama, zavodima, službama, javnim ustanovama, gospodarskim društvima i drugim županijskim tijelima koja imenuju ili na imenovanje daju suglasnost resorni ministri, Vlada HNŽ, Skupština ili radna tijela Skupštine HNŽ, uključujući i upravne i nadzorne odbore, a poštujući ustavnu obvezu o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u javnim institucijama, navodi se u dijelu sporazuma.

Zadaća nove vlasti

Očekuje se kako će nova vlast jačati odnose s lokalnim zajednicama, zajedno s općinama provoditi projekte, ustabiliti prihodovnu stranu proračuna i revidirati rashode u županiji. Također, najavljeno je kako će predsjednik Vlade Nevenko Herceg zajedno s ministrima pokrenuti niz ekonomskih reformi s ciljem smanjenja nezaposlenosti, poboljšanja socijalne slike. Već je najavljen niz konkretnih mjera koje će ići u ovome smjeru.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
09:29 07.07.2015.

Kad HDZ ima većinu to sve ide kao podmazano, oni su sposobni, lijepi pametni i oni jedino ne greše. Ako nešto ne mogu da urade oni priznaju da ima problema i definitivno uvjek ukažu na krivca (jer nikad oni nisu krivi). Oni izađu iz vlade FBiH i to je domoljubni čin, DF izađe iz vlade to je izdajnički i kukavički čin. To što je dobio manje glasova od par drugih stranak ništa ne znači on je jedini pobjednik koji je osvojio 80% glasova svoga naroda, važno je da je on ubacio svoje direktore u javna preduzeća da upravlja tokovima novca jer niko to bolje ne zna od njega.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?