Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novi kilometri autoceste na jugu BiH, užurbano se radi kod Počitelja

Intenzivno se radi na izgradnji 11 kilometara poddionice Počitelj – Zvirovići koja je dio autoputa Počitelj – Bijača
01. ožujka 2020. u 11:29 0 komentara 1319 prikaza
cesta izgradnja

Na jugu Bosne i Hercegovine grade se novi kilometri autoceste. Užurbano se radi na dvije poddionice: Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići.

Intenzivno se radi na izgradnji 11 kilometara poddionice Počitelj – Zvirovići koja je dio autoputa Počitelj – Bijača. Na kompletnoj dužini trase izvršen je površinski kop i trenutno se rade zemljani radovi i temelji pojedinih objekata. Čitava poddionica podijeljena je na dva lota, a rok za završetak radova je 24 mjeseca za lot 1, odnosno 30 mjeseci za lot 2, donosi BHRT. 

- Na sekciji jedan imamo tri propusta, dvije petlje su predviđene za izgradnju, predviđen je i veliki most počitelj, a pored njega još tri mala mosta, tunel koji vidite iza mojih leđa i jedan potputnjak, rekao je šef projekta Vanja Podhradski. 

Počeli su i pripremni radovi za izgradnju mosta Počitelj koji će a predviđenom dužinom od 945 i visinom od 100 metara biti najduži na koridoru Vc. Iskopani su i prvi metri izlazne strane tunela Počitelj koji će biti dužine oko 1100 metara. Na iskopu tunela radi se u tri smjene austrijskom tunelskom metodom, što znači da se radi iskop punog profila tunela.

- Na ovoj lokaciji predviđene su određene kaverne koje se mogu javiti i te kaverne se moraju sanirati, a ostali dio smatram da ne bi trebalo biti zapreka za završetak, kaže za BHRT nadzorni inžinjer za tunel Počitelj Hrvoje Antičević. 

Antičević navodi kako bi tunel trebao biti gotov do kraja ove godine. Na drugom gradilištu u Hercegovini na poddionici Buna – Počitelj radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Trenutno se radi na ukopavanju podzemnih instalacija.

- Do sada su završeni grubi radovi na iskopima i nasipima također su riješene sve kolizije s postojećim dalekovodima i vodovodnim instalacijama. Svi objekti su uglavnom završeni još se radi na nadvožnjaku Kevčić, pojasnio je šef projekta Bože Tadić. 

Završetak radova na ovoj poddionici predviđen je u trećem tromjesečju ove godine. 

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom, u visini od 100 milijuna eura, dok su sredstva za poddionicu Buna – Počitelj osigurana od EBRD-a, u iznosu od oko 25 milijuna eura.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.