urađeno idejno rješenje

Donosimo: Novi izgled pristaništa, marine i trga u Neumu

29.12.2015.
u 07:00

Neum je jedan od rijetkih mediteranskih gradova s esencijalnim problemom nepostojanja gradskog trga, mjesta koje mu daje identitet

Jedini bh. grad na moru uskoro bi mogao dobiti potpuno uređen obalni pojas. Tvrtka Ecoplan Mostar izradila je idejno rješenje pristaništa i marine u Neumu, piše Večernji list BiH. 

Naime, Neum je jedan od rijetkih mediteranskih gradova s esencijalnim problemom nepostojanja gradskog trga, mjesta koje daje identitet gradu. Stanovnici Neuma, ali i posjetitelji ovoga grada osjećaju ovaj problem koji se pokušao riješiti izradom infrastrukturnog projekta izgleda pristaništa i marine u Neumu. Projekt predstavlja uređenje obalnog pojasa u dužini od 400 metara i širine 120 metara na potezu od hotela Sunce do Gradskog parka u Neumu. 

Kako stoji na službenoj stranici Ecoplana Mostar, osnovni ciljevi projekta su urediti zapušteni prostor obale gdje se nalaze napušteni i devastirani objekti odmarališta poduzeća te, sukladno svim dosadašnjim planovima, projektirati glavni gradski trg - rivu, središte mediteranskog grada na moru, sa svim pratećim sadržajima i približiti gradski javni prostor moru. Nadalje, ovim idejnim rješenjem planirano je trajno rješavanje problema smještaja lučke kapetanije, carine i granične policije u Neumu, a u sklopu gradske marine problema vezivanja čamaca stanovništva kako bi se napustile stotine bespravnih vezova te se tako obala dovela u zadovoljavajuće stanje.

Do poboljšanja ekoloških uvjeta u neumskom zaljevu došlo bi se pozicioniranjem crpne stanice u sklopu novog pristaništa, a uz sve to, cilj je i osigurati 88 vezova u sklopu marine i 40 vezova u sklopu lukobrana s maksimalnom dubinom gaza od 2 metra, te dva veza za turističke brodove maksimalne dužine 50 metara s maksimalnim gazom od 4 metra. U projektu koji je izradio Ecoplan Mostar kao jedan od ciljeva navodi se i osiguranje zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, kao i projektiranje otvorenog amfiteatra za javne manifestacije, potom projektiranja dviju fontana, prostora za spomenik i park, te projektiranja cjelokupnog urbanog mobilijara i sustava javne rasvjete.

Projektiranje svega navedenog izvedeno je u sklopu jednog projekta koji je radi ozbiljnosti zahvata i temeljitog pristupa problemu razdijeljen u više podprojekata koji su u potpunosti izrađeni u suradnji s cijelim nizom stručnjaka i vanjskih suradnika raznih struka, navodi se na web-stranici Ecoplana Mostar. Sastavni dijelovi projekta neumske rive bili bi: projekt pomorskih građevina pristaništa i gradske marine, projekt lučke kapetanije, projekt javne gradske garaže, projekt amfiteatra za javne manifestacije, projekt zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, projekt sanacije starog gradskog zida, projekt partera cijelog projekta kompleksa, projekt prometa cijelog kompleksa, projekt instalacija cijelog kompleksa, studija zaštite okoliša, projekt hortikulture cijelog kompleksa i elaborat eksproprijacije. Kao investitor ovog projekta na stranici Ecoplana navodi se Federalno ministarstvo prometa i veza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije