Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nove preporuke kriznog stožera: Izbjegavajte okupljanja i budite maksimalno oprezni

20. listopada 2020. u 17:24 0 komentara 259 prikaza
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i strogo pridržavanje mjera osobne zaštite.

Imajući u vidu pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Sarajevskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji, te tendencije rasta broja oboljelih u svim županijama, građan su pozvani da se dosljedno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

"Posebno podsjećamo na mjere osobne zaštite kojih se svi građani strogo trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovito pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima", priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Klix.ba. 

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke:

1. Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

2. Preporučuje se online model odvijanja redovite nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela.

3. Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje izvannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

4. Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, posebno onima s kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

5. U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u razdoblju od 11.00 – 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

6. U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

7. Obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

"Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica", zaključuje se iz stožera.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.