Svjetski dan mjeriteljstva:

Nove definicije mjernih jedinica od 20. svibnja

15.05.2019.
u 18:33

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organizirao skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva - 20. svinja, a ujedno i 125 godina rada te institucije.

Skup kojem su nazočili brojni poslovni partneri Instituta, predstavnici akademske zajednice, vladinog i gospodarskog sektora, bio je posvećen redefiniciji jedinica u sustavu mjeriteljstva koja je službeno usvojena prošle godine, a od 20. svibnja će biti u upotrebi širom svijeta.

- Riječ je o jednom od najvećih znanstvenih događaja iz prošle godine i zato današnji dan ima osobito veliki značaj - rekao je direktor Instituta Zijad Džemić i dodao da je u studenom 2018. na Generalnoj konferenciji za tegove i mjere (CGPM) jednoglasno usvojena redefinicija u SI sustavu koji predstavlja međunarodno dogovoreni temelj za iskazivanje mjerenja na svim razini točnosti i u svim područjima znanosti, tehnike i ljudskog djelovanja.

Četiri od sedam glavnih jedinica i to one koje se koriste za mjerenje mase (kilogram), električne struje (amper), temperature (kelvin) i količine tvari (mol) redefinirane su pomoću "fundamentalnih prirodnih konstanti" kako bi se povećala njihova preciznost i omogućilo da se uvijek i svugdje mjere na isti način.

- Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt, a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni - pojasnio je predstavnik Češkog metrološkog instituta Dominik Pažak. 

U okviru skupa predstavljene su i aktivnosti i usluge Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?