Naslovnica Vijesti

Novčane kazne za neovlašten ulazak u minsko polje

11. studenoga 2017. u 19:00 0 komentara 109 prikaza

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razminiranju u BiH radi učinkovitije primjene i usklađivanja postojećih rješenja sa zahtjevima i potrebama prakse jer je osnovni tekst zakona usvojen prije 14 godina. Izmjenama i dopunama zakona, uz razminiranje, uvodi se i protuminsko djelovanje (PMD), čime BiH preuzima međunarodni standard u toj oblasti.

Također, između ostalog, preciznije se definiraju nadležnosti Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) te unapređuje rad deminera.

Međunarodni standardi

Novina je i uvođenje novčane kazne za osobe koje neovlašteno uklone ili premjeste znak o opasnosti od mina ili ga posjeduju, odnosno uđu u područje rizično od mina koje je obilježeno minskim oznakama. Ministarstvo civilnih poslova dostavit će prijedlog zakona PS BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Poslovi protuminskog djelovanja utvrđeni godišnjim operativnim planom BiH ustupat će se pravnim osobama i organizacijama u skladu sa Zakonom o javnim nabavama BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH formirat će povjerenstvo za provođenje natječaja za poslove protuminskog djelovanja koji se financiraju iz prikupljenih donatorskih sredstava i sredstava proračuna BiH i međunarodnih obveza BiH. Također, zakonom je regulirano da se deminerima vrijeme provedeno na poslovima razminiranja priznaje u mirovinski staž kao staž osiguranja u trajanju od 16 mjeseci za svaku godinu - isto tako, precizirano je da isto pravo imaju i osobe koje sudjeluju u operacijama humanitarnog razminiranja.

Riječ je o obavljanju poslova izviđanja i obilježavanja, čišćenja terena i objekata od mina, uključujući i podvodno tlo i objekte, prikupljanje i uništavanje eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, kontrole kvalitete i poslove koji su na terenu usko povezani s navedenim poslovima, poslovima operativaca, operatera, medicinara, vozača - radiooperatera, rukovatelja strojevima za razminiranje, vodiča pasa. Podsjećanja radi, na izradi navedenog prijedloga radila je radna skupina koju su činili predstavnici Ministarstva civilnih poslova, BHMAC-a, Povjerenstva za razminiranje te civilnih zaštita FBiH i RS-a te OS BiH.

Nužne promjene

Postojeći Zakon o razminiranju usvojen je 2002. te je njegova izmjena i dopuna nužna zbog niza nedostataka i zahtijeva određenu nadogradnju u cilju prilagođavanja novim tehnikama rada i ostaloj pratećoj strukturi u skladu s postojećim sustavom PMA i trenutačnom situacijom vezanom uz problem mina i EOD u BiH. Potrebno je spomenuti da je prethodna verzija zakona urađena prije nekoliko mjeseci i dana na konzultacije. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.