premijer Federacije BiH

Novalić: Sarajevo i Beograd treba povezati trasom preko Tuzle

 Fadil Novalić
31.03.2017.
u 12:22

Oštro sam protiv prijedloga odluke da se odbaci trasa preko Tuzle. Ja sam oštro protiv toga, ne samo što dolazim iz tog kraja, mislim da je sasvim racionalno povezati Beograd i Sarajevo preko Tuzle, jer se Tuzla nalazi na polovini tog puta – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Al Jazeera Balkans govoreći o planiranoj izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd.

Novalić ističe da je tuzlanska regija prilično izolirana, a radi se, podsjeća premijer, o najpotentnijoj i najmnogoljudnijoj županiji u BiH, gdje živi oko 600.000 ljudi. Smatra da bi ovakvo rješenje trebalo biti prihvatljivo i drugom entitetu.

-I Republici Srpskoj bi ova trasa bila od koristi, jer u Semberiji živi oko 300-400 tisuća ljudi, a ne treba zaboraviti ni Brčko distrikt kao vrlo važnu stratešku točka, kao i Posavsku županiju - kazao je Novalić, najavljujući razgovore o toj temi s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

Poručuje da je ova trasa koja povezuje skoro milijun ljudi kraća i financijski isplativija od moguće trase preko istočne Bosne i zapadne Srbije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije