Federalni premijer

Novalić: Neću da vjerujem u vezu SBB-a s izvještajem CCI-a

Fadil Novalić
24.10.2017.
u 17:42

Federalni premijer Fadil Novalić komentarisao je danas navode da je Izvještaj "Stanje nacije 2017" Centara civilnih inicijativa (CCI) pisan pod utjecajem Saveza za bolju budućnost ističući da su i do njega dolazile te informacije, ali da ne želi vjerovati u tu vezu.

- Neću da vjerujem u tu vezu jer bi mi bilo žao da je još jedna nevladina organizacija izgubila nezavisnost, a svjedoci smo da nam je ta nezavisnost potrebna kao korektiv vlasti - naveo je Novalić.

CCI je danas predstavio Izvještaj ''Stanje nacije'', koji je pokazao da je dvije godine od donošenja Reformske agende realizirano 48 posto mjera i da je njenu realizaciju blokirala politička kriza u BiH. U Izvještaju su izneseni stavovi građani, koji smatraju da ove godine žive lošije nego prošle, trećina živi isto, a samo deset posto bolje.

- Naši podaci se slažu s podacima CCI-a, ali se razlikuje interpretacija. CCI je radio analizu na osnovu uzorka 300 telefonskih poziva, a pitali su za percepciju, da li se živi bolje ili gore. Percepcija je bitna, ali nije dominantan pojam, na osnovu kojeg trebamo zaključivati - rekao je Novalić te dodao da je uzorak od 300 telefonskih ispitanika mali.

Za razliku od te organizacije, Novalić je naveo da Vlada FBiH razgovara s više ljudi.

- Za dvije godine bruto društveni proizvod po glavi stanovnika je porastao sa osam na devet tisuća maraka. U materijalnom smislu mi ne živimo gore, uvozimo 20.000 automobila više nego ranije - naveo je Novalić.

Dodao je da je podatak da Srbija ima dvostruko veći bruto društveni proizvod iskrivljena te da to mora biti jer je i duplo veća.

- Po glavi stanovnika je nešto drugo, to već nije točno - kazao je Novalić i naglasio da je interpretacija CCI-a potpuno pogrešna.

Novalić je kometirao i najavljene prosvjede umirovljenika navodeći da će biti održani po inerciji, ali da smatra da ćemo uspjeti naći kompromis.

Rekao je to u pauzi sjednice na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i po hitnom postupku koji je otišao u parlamentarnu proceduru. 

- Pokazat ćemo šta ide na parlament, ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost na parlamentu, bitno je da pokrenemo proceduru - naglasio je Novalić.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije