Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novalić: Nećemo uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata

05. kolovoza 2020. u 17:06 0 komentara 134 prikaza
Foto: Fena

Mjere koje su bile na snazi od polovice ožujka do kraja svibnja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

- Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati - rekao je Novalić.

- Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo što rade razvijene zemlje - naglasio je Novalić.

Smatra kako posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj sektor.

- Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U rujnu ćemo najvjerojantije donijeti zakon kojim ćemo sa 20 - 30 milijuna KM pomoći turistički sektor. U budućem razdoblju prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti - rekao je Novalić, dodajući kako je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Uspoređujući razdoblje za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je kako je od 16. ožujka do 29. svibnja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je kako su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u travnju prihodi bili manji za 13,3 posto. U svibnju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u lipnju 7,2 posto.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.