Federalni premijer

Novalić: Ako cijene budu i dalje rasle, donosit ćemo nove mjere

Fadil Novalić
17.06.2022.
u 20:55

"Ako cijene roba i usluga budu povećane, mi ćemo svakako donositi nove mjere. Koje će one biti, ne možemo odmah reći zato što ne znamo kakav će karakter povećanja biti”, istaknuo je Novalić,

Ništa nije završena priča, pa ni ponovna korekcija mirovina, s obzirom na da su prilike na svjetskom tržištu tako nestabilne - poručio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, gostujući u emisije Rezime.

Naglasio je da su događaji na svjetskom planu postali nepredvidivi: ne znamo idemo li dalje u rast cijena, stagnaciju, stagflaciju ili smanjenje gospodarske aktivnosti.

“Ali smo sigurni da mjere odgovora na to bez problema možemo provoditi. Imamo dovoljno potencijala, nismo financijski ni ekonomski iscrpljeni. Ukoliko cijene roba i usluga budu povećane, mi ćemo svakako donositi nove mjere. Koje će one biti, ne možemo odmah reći zato što ne znamo kakav će karakter povećanja biti”, istaknuo je Novalić, javlja Federalna.

Pojasnio je i da su najveći uzrok poskupljenjima u svjetu trenutni događaji u Ukrajini.

“Rusija i Ukrajina čine 20% izvoza krušnih žita. Petina stanovništva zamaljske kugle jede njihovu pšenicu. S druge strane, u izvješću Svjetske banke stoji da je 70-80% učešća u proizvodnji gnojiva plin. Zato je hrana drastično poskupjela”, rekao je Novalić.

Podsjetio je i na pojavu koja je uslijedila kao odgovor na poskupljenja: “U Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji tiskane su velike količine novca, što stvara ogroman višak novca koji traži robu koje je u manjku i onda su cijene eksplodirale usljed nedostatka robe i viška novca na tržištu. Od ove situacije profitirali su oni koji imaju plin i naftu i koji imaju mogućnost tiskanja novca. Proračun Federacije nije profitirao iz prostog razloga jer je protočan – sve što uđe u njega će i izaći. Drugo je pitanje politika potrošnje proračuna. On mora biti maksimalno socijalan i on to i jeste”, rekao je Novalić.

Na pitanje razmišlja li Vlada Federacije o tome da pored vaučera za turizam uvede i vaučere za ogrjev i pelet, Novalić ističe kako bi to mogao biti jedan od načina pomoći socijalno ugroženima.

“Međutim, mi smo se najprije odlučili na zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta. Ukoliko cijena peleta ne bude niža u ova tri mjeseca, mi ćemo zabranu produžiti na još tri mjeseca. Vlada razmišlja i o vaučerima, o prehrambenom i higijenskom paketu. Sve dolazi u obzir, ali ovo je prva mjera. Čim ograničimo izvoz, cijena će pasti”, zaključio je Novalić.
 

Ključne riječi

Komentara 1

AL
Alle
08:06 18.06.2022.

Pa koju si to ti mjeru ikad uradio, ne računajuči malinatore ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije