Vijesti iz Banovine

Nova podrhtavanja tijekom noći, zabilježeno više slabih potresa

petrinja potres
Večernji list
09.01.2021.
u 10:04

Seizmografi su sinoć zabilježili više podrhtavanja, ali svi slabijeg intenziteta. Nakon potresa magnitude 2,3 u 23:11 s epicentrom 20-ak kilometara od Siska, uslijedio je do jutra niz od desetak potresa magnitude 2 ili slabije.

8:46 Od petka je aktivna web stanica https://potresinfo.gov.hr na kojoj su objedinjene informacije o otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Među ostalim, objavljene su informacije o organiziranom smještaju i obrasci prijave za privremeni smještaj. Građani mogu doznati kome se mogu obratiti za donaciju hrane, odjeće i drugih potrepština, ali i stočne hrane. Objavljeni su i kontakti mobilnih timova za psihološku i psihijatrijsku podršku koji za sada djeluju na području gradova Sisak, Petrinja i Glina.  

Na stranici su i informacije za sve one fizičke i pravne osobe koje žele pomoći potresom pogođenim područjima. Tako se, primjerice, poziva osobe koje su, nakon katastrofalnoga potresa privremeno napustile svoja mjesta prebivališta, odnosno područja pogođena potresom u tim županijama, da u roku od 15 dana od dana dolaska u mjesto koje je izvan područja pogođenog potresom prijave boravište u tom mjestu.

8:45 Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina i direktor i vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat u petak su potpisali ugovor o kupnji 100 stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas stambeno zbrinuti ljude pogođene potresom, na području epicentra.

Prije potpisivanja ugovora predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i mons. Svalina obišli su postrojenje i proizvodnju stambenih modula s voditeljem projekta Željkom Horvatom. Biskup Radoš istaknuo je da je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 kontejnera.

Nastojali su usmjeriti sve donacije i priloge u jedan kanal, Hrvatski Caritas, jedan epicentar, a za njih su to najsiromašniji, oni koji su najpotrebniji pomoći. Željeli su da to bude humani smještaj koji pruža osnovne uvjete. Za obitelji s više djece priprema se i posebni smještaj, više modula koje mogu spojiti u svom dvorištu, da mogu ostati na okupu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?